Deleuze eerste Ecolo-burgemeester in Brussels Gewest

Dankzij het akkoord tussen de partijen Ecolo-Groen, MR en GMH zal de ex-Ecolo-voorzitter in plaats van Martine Payfa burgemeester worden van Watermaal-Bosvoorde. De drie partijen samen beschikken over een meerderheid van 15 op 27 zetels. Daarmee maken ze een einde aan het Payfa-tijdperk.

FDF-burgemeester Martine Payfa blijft ondanks haar score niet aan zet in Watermaal-Bosvoorde. Haar lijst verliest 2,6 procent, maar blijft de grootste met 33,14 procent.

Toch zal zij geen burgemeester van de Brusselse gemeente blijven. Ecolo-Groen, die met ex-Ecolo-voorzitter Olivier Deleuze tweede grootste zijn met 23,59 procent, heeft immers een akkoord met MR en GMH. Indien het akkoord standhoudt, is het enige alternatief voor het FDF van Payfa om met de PS in zee te gaan. Maar samen hebben ze geen meerderheid. Met het akkoord lijkt dus een einde te komen aan het Payfa-tijdperk, dat al sinds 1976 standhoudt, eerst met moeder Payfa, daarna met dochter Martine Payfa.

Payfa reageert furieus. "Het is een tegennatuurlijke coalitie en het getuigt van weinig respect voor de bevolking van Bosvoorde. Ik heb twee keer zoveel voorkeurstemmen dan Deleuze."

Nick Resmann

lees ook