Dewael haalt geen absolute meerderheid ondanks kartel

Open VLD-burgemeester Patrick Dewael in Tongeren heeft met zijn kartellijst Tongeren.nu (Open VLD + CD&V) geen absolute meerderheid gehaald. In 2006 zou dat wel het geval zijn, maar door de opkomst van de N-VA is dat nu niet gelukt. Dewael trekt daarom de SP.A in het coalitiebad.

De lijst Tongeren.nu haalt 40,16% van de stemmen. Dat zijn 14 van de 31 zitjes in de gemeenteraad. Dat zijn er 2 te weinig voor een absolute meerderheid. In vergelijking met de resultaten van de aparte partijen in 2006 gaat de lijst erop achteruit.

CD&V haalde toen 8 zitjes en Open VLD haalde er 10. Nu haalt de gezamenlijke lijst dus 14 zitjes.

Dat betekent dat de huidige coalitiepartner SP.A weer nodig is om een coalitie te vormen. De partij houdt goed stand (-0,57%) en behoudt de 9 zitjes van in 2006, ondanks het seksschandaal rond OCMW-voorzitter Noirhomme.

Patrick Dewael liet er weinig gras over groeien, hij smeedde vanavond al een akkoord met de SP.A voor de komende zes jaar. De coalitie Tongeren.nu met SP.A heeft een comfortabele meerderheid van 23 van de 31 zitjes.

In de oppositie

Naast de SP.A had Dewael ook de keuze voor de N-VA als coalitiepartner. De partij haalt 19,07%, dat zijn 6 zitjes. Samen met Tongeren.nu zou de coalitie een meerderheid van 20 op de 31 zitjes halen. Maar Dewael heeft de partij dus naar de oppositiebanken verwezen.

Groen heeft voor het eerst een lijst in Tongeren en haalt meteen een zetel binnen (6,78%). Ook die partij wordt niet betrokken bij de coalitie.

Vlaams Belang verliest dan weer een zetel. De partij zakt van 10,37% naar 5,43%. De partij neemt ook niet deel aan het bestuur.

Anke Fransen

lees ook