Ex-minister Heeren kan sjerp St-Truiden omgorden

In Sint-Truiden komt er mogelijk een nieuwe burgemeester: ex-Vlaams minister Veerle Heeren van CD&V. In 2006 haalde de partij, toen in kartel met N-VA, ook al de meeste stemmen, maar werd de partij aanvankelijk niet betrokken in de coalitie.

Na enkele maanden werd het kartel CD&V/N-VA wel mee in bad getrokken en al snel stonden CD&V/N-VA en Open VLD lijnrecht tegenover de SP.A. De twee partijen hadden immers genoeg zitjes om zonder de burgemeesterspartij beslissingen te nemen. Wat ook gebeurde.

Nu kunnen de partijen zich definitief lostrekken van de SP.A, want zowel de coalitie CD&V met N-VA als de coalitie CD&V met Open VLD heeft voldoende zetels om te besturen.

Aan zet is lijsttrekker van CD&V Veerle Heeren, ze haalt met haar partij 10 zitjes. Ze heeft al eerder aangegeven dat ze burgemeester wil worden. Open VLD behoudt zijn 7 zetels (18,54%), hoewel de partij een verlies van 3,25% noteert. De N-VA haalt eveneens 7 zitjes, maar is in procenten iets groter dan Open VLD (18,75%).

Toch strafte de kiezer burgemeester Ludwig Vandenhove niet volledig af. Ondanks de woelige bestuursperiode en ondanks zijn persoonlijke uitschuiver toen hij betrapt werd op dronken rijden. Zijn partij SP.A verliest 4,21% (1 zetel), al bij al een licht verlies. De SP.A houdt nog 9 zetels over. Gezien de slechte verstandhouding met zijn ex-coalitiepartners lijkt het toch onwaarschijnlijk dat de SP.A in het bestuur komt. 

Het grootste verlies is voor Vlaams Belang die niet langer in de gemeenteraad zal zitten. De partij moet alle 4 de zitjes inleveren. Groen haalt ook geen zitje binnen, net als STVI, Nief! en de Piratenpartij.

lees ook