Fikse nederlaag voor Marleen Vanderpoorten in Lier

In Lier heeft Open VLD, de partij van burgemeester Marleen Vanderpoorten, de verkiezingen verloren. De N-VA wordt de grootste partij met meer dan 30 procent. SP.A-Groen volgt op de 2e plaats met 17,1 procent.
Marleen Vanderpoorten

Open VLD behoudt nog 15 procent, een verlies van net geen 5 procent. In 2006 haalde de partij nog 19,7 procent. Bij die vorige verkiezingen kwamen de N-VA en CD&V in kartel op in Lier. Ze behaalden toen 19,4 procent. Nu is de N-VA alleen goed voor 32 procent.

N-VA-lijsttrekker Frank Bogaerts zou dus wel eens de opvolger kunnen worden van Vanderpoorten. Dat de Open VLD'ster er nog een termijn bijdoet, lijkt erg onwaarschijnlijk. De liberalen moeten immers ook SP.A-Groen laten voorgaan. Bij een coalitie zonder de N-VA komt huidig schepen Els Van Weert (Groen) in beeld als kandidaat-burgemeester.

CD&V haalt op eigen kracht een score van 11,4 procent. Zwaar verlies is er voor Vlaams Belang, dat zijn stemmenaantal gehalveerd ziet worden en uitkomt op 11,5 procent. De stadspartij Lier&Ko -waar men lang twijfelde om opnieuw een lijst in te dienen- komt uit op 7,4 procent. De nieuwe partij Vo-LK haalt 6,2 procent. Dat levert de partij 1 zetel op.

Vanderpoorten wil luisteren naar de N-VA

Vanderpoorten is ontgoocheld over het resultaat van haar partij en de forse overwinning van de N-VA, maar vindt dat Open VLD "de schade al bij al beperkt heeft". "Het resultaat is natuurlijk niet goed te noemen, maar het ligt in de lijn van de peilingen van de voorbije weken", zegt ze.

"De oorzaak zie ik vooral in de nationale tendens van de N-VA en niet zozeer in de lokale situatie. Al zijn er natuurlijk problemen geweest, zoals het mobiliteitsdossier, maar dat is in alle steden wel het geval." Vanderpoorten laat nu het initiatief aan de N-VA van Frank Bogaerts. "Wij blijven zeker bereid mee te besturen, ondanks deze nederlaag."

lees ook