Filip Dewinter: "N-VA oogst wat wij zaaiden"

De titanenstijd tussen Bart De Wever en Patrick Janssens heeft Vlaams Belang veel stemmen gekost, zegt lijsttrekker Filip Dewinter. Toch steekt hij ook een deel van de verkiezingsoverwinning van de N-VA op zijn hoed.

"De confrontatie en de gepolariseerde verkiezingsstrijd hebben Vlaams Belang ontzettend veel stemmen gekost", stelde lijsttrekker Dewinter. "Veel VB-kiezers hebben uit strategische overwegingen voor N-VA gestemd met de bedoeling het socialisme in Antwerpen te breken. Vele decennia heeft Vlaams Belang gezaaid zodat de N-VA en Bart De Wever vandaag kunnen oogsten."

Vlaams Belang zegt bereid te zijn tot een coalitie met de N-VA. "Samen hebben we 28 zetels, dan moet het lukken om de socialisten na decennialang bestuur naar de oppositie te verwijzen. Wij zijn bereid tot elke mogelijke denkbare formule om echte verandering in de stad te brengen, zonder de socialisten."

Vlaams Belang had ook rekening gehouden met verlies, zegt Dewinter. "Als er twee olifanten zijn, wordt het gras vertrappeld. Dit is niet het einde van de partij, zoals sommigen zeggen, we hangen niet in de touwen. We hebben verloren, maar we halen wel de percentages die we ook bij de federale verkiezingen gehaald hebben. Een percentage van 10 tot 15 procent, dat is ook de natuurlijke biotoop van een rechts-nationale partij als de onze."

Ondanks de slechte uitslag in tal van gemeenten staat de positie van partijvoorzitter Bruno Valkeniers niet meteen ter discussie. "Wij zijn geen partij van lange messen."

lees ook