Forza Ninove grootste, Zelzate iets minder rood

In verschillende Oost-Vlaamse gemeenten verliest Vlaams Belang heel wat kiezers, maar in Ninove is de partij - zij het onder een andere naam - de grootste. Lees hier ook de resultaten van andere gemeenten.

Ninove - Forza Ninove scoort

Vlaams Belang heet in Ninove Forza Ninove. Lijsttrekker Guy D'haeseleer deed het in 2006 bijzonder goed en had toen de meeste voorkeurstemmen. Zijn partij Forza Ninove doet het vandaag in tegenstelling tot in andere gemeenten opnieuw goed: de partij haalt zowat 26 procent en is daarmee procentueel de grootste partij in Ninove.

Open VLD moet het met twee procent minder doen, maar haalt wel evenveel zetels als Forza Ninove. Beide partijen hebben er 9. De strijd om de sjerp is dus nog niet gestreden.

 

Aalter - De Crem onaantastbaar

In Aalter blijft het kartel CD&V/N-VA van Pieter De Crem duidelijk de grootste partij. Het kartel scoort een klein beetje beter dan in 2006 en stijgt van 63,89 naar 64,56 procent. Het kartel krijgt er 3 zetels bij en heeft er nu 19 van de 25.

Er deden nog drie andere partijen mee, maar zij moeten het door de hoge score van het kartel met heel wat minder doen. Groen is de tweede partij met 20,71 procent. Open VLD heeft 9,19 procent en Vlaams Belang 5,54 procent.

Horebeke - Langst zittende burgemeester doet voort

Wel of niet verkiezingen, dat was lange tijd de grote vraag in Horebeke. Uiteindelijk diende de N-VA er toch een lijst in, waardoor er verkiezingen moesten worden gehouden.

De partij van burgemeester Joseph Browaeys, Volksbelangen, heeft die overtuigend gewonnen. Volksbelangen haalt 71,92. De N-VA klokt af op 28,28. Browaeys is de langst zittende burgemeester in Vlaanderen - 47 jaar - en kan er dus nog eens 6 jaar bijdoen.

Berlare - Partij Karel De Gucht groeit nog

In Berlare groeit bestuurspartij Open VLD verder. De liberalen halen een score van 49,18 procent, een winst van 4 procent. Met 14 zetels heeft Open VLD er opnieuw een absolute meerderheid. Karel De Gucht stond op de 2e plaats op de Open VLD-lijst. Hij is op dit moment titelvoerend burgemeester. Katja Gabriëls was lijsttrekker en was de voorbije jaren waarnemend burgemeester.

Zelzate - Open VLD grootste partij

Zelzate gold tot voor kort als een donkerrode gemeente, zowel de SP.A als PVDA+ stonden er de voorbije jaren sterk. Ondanks het feit dat PVDA+ de tweede partij wordt in de gemeente, kleurt Zelzate toch iets minder rood, want Open VLD slaagde erin de grootste partij te worden en de SP.A van de troon te stoten.

De SP.A is de grootste verliezer in Zelzate, moet 9 procent en 2 zetels inleveren en zakt naar de derde plaats. De N-VA scoort bij haar eerste deelname meteen 10 procent. Vlaams Belang doet het minder goed bij zijn eerste deelname en kon geen zetel behalen.

Meest gelezen