Gennez: "We kunnen met opgeheven hoofd vieren"

SP.A-lijsttrekster Caroline Gennez is tevreden dat haar partij in Mechelen niet veel ruimte moet prijsgeven. "Dit is een bevestiging dat de Mechelaar tevreden is over het gevoerde beleid en onze deelname daaraan." Ook N-VA-lijsttrekker Marc Hendrickx is blij met het resultaat.
Caroline Gennez

De SP.A haalt 18,2 procent in Mechelen, een daling van 1,8 procent. Maar desondanks is Gennez tevreden met het resultaat. "Het was een zware campagne, maar we kunnen vanavond met opgeheven hoofd vieren. We gaan tegen de nationale tendens van verlies voor de SP.A in en blijven stabiel."

Gennez wil nu doorgaan met de coalitie tussen haar partij en de stadslijst van burgemeester Bart Somers. "Dit wil zeggen dat de kiezer het beleid van de voorbije coalitie goedkeurt en we vinden het dan niet meer dan logisch dat dat beleid met ons zou worden voortgezet."

De SP.A geeft dan ook aan voor elke uitnodiging open te staan. Al beseft Gennez, die met 4.072 voorkeursstemmen haar persoonlijke resultaat van 2006 verbeterd heeft, dat de N-VA ook in aanmerking komt. "We zijn een goede ploeg en een betrouwbare partner."

Marc Hendrickx (N-VA) lonkt naar Somers

Ook N-VA-lijsttrekker Marc Hendrickx is zeer tevreden. Zijn partij haalde 23,2 procent van de stemmen, goed voor 11 zetels. "Ik stel vast dat we de grootste individuele partij zijn geworden. We hopen dan ook dat Bart Somers politiek gezien correct handelt en ons als coalitiepartner onder de arm neemt."

Over de mogelijkheid dat de SP.A de coalitiepartner zou blijven, zegt Hendrickx dat hij "pleit voor een brede meerderheid om te vermijden dat individuele gemeenteraadsleden een beslissing zouden kunnen blokkeren".

Creyelman: "Resultaat is ronduit slecht"

De Lijsttrekker van Vlaams Belang, Frank Creyelman, noemt het resultaat van zijn partij "ronduit slecht". De partij houdt nog maar een derde van zijn kiezers over en gaat van 26,5 procent naar 8,9 procent.

"Uiteraard konden we het resultaat van 2006 moeilijk opnieuw halen. Onze stad kent intussen ook heel wat allochtone inwoners die sowieso niet op ons stemmen. Maar het resultaat is er natuurlijk vooral door de hype die gecreëerd is rond de N-VA. Deze uitslag volgt de tendens in Vlaanderen", aldus Creyelman.

lees ook