Helemaal Hasselt blijft grootste ondanks klappen

In Hasselt moet de lijst van burgemeester Hilde Claes, Helemaal Hasselt, veel terrein prijsgeven. De lijst met SP.A en Groen verliest zowat 15%, maar behoudt wel het meest aantal zitjes. De N-VA maakt een sterke entree en is de op 1 na grootste partij, voor CD&V met Ivo Belet. Belet maakt wel de grootste kans om in een coalitie te komen.

De lijst Helemaal Hasselt van burgemeester Hilde Claes (SP.A) neemt een flinke duik in de statistieken. Met alle stemmen geteld tonen de resultaten een verlies van zowat 15% voor Helemaal Hasselt (SP.A-Groen).

De partij blijft wel de grootste met de 33,03% van de stemmen. In zitjes: Helemaal Hasselt verliest 7 zitjes in de gemeenteraad en houdt er nog 15 over.

Dat zijn er 4 meer dan de eerste achtervolger N-VA. De partij haalt 25,53%, hetgeen zich vertaalt in 11 zitjes. Lijsttrekker van N-VA is Steven Vandeput, Kamerlid en aftredend voorzitter van N-VA Limburg. Hij heeft aangegeven dat hij een coalitie wil vormen zonder de lijst van burgemeester Claes.

Een goede score ook voor CD&V van Ivo Belet (foto links). De lijsttrekker haalt met zijn partij 22,73% van de stemmen, dat zijn 10 zitjes. Daarmee is de partij de op 2 na grootste partij, maar vooral: Belet lijkt bijna zeker van deelname aan een coalitie.

Als we tellen, kan Helemaal Hasselt samen met CD&V een meerderheid vormen. Samen zijn de partijen goed voor 25 van de 41 zitjes in de gemeenteraad. Maar Belet heeft ook de optie om samen te gaan met de N-VA, eventueel aangevuld met Open VLD. Dat is alleszins de wens van de N-VA.

De liberale lijst GROEI met Open VLD zakt van 12,49% naar 9,91%. Een verlies dat zich niet vertaalt in verlies in aantal zitjes. De partij behoudt de 4 zitjes in de gemeenteraad.

Vlaams Belang verliest zwaar (-8,46%) en houdt nog 1 zitje over in de gemeenteraad. 

De lijst Leefbaar Hasselt haalt niet genoeg stemmen voor een zitje.

Anke Fransen

lees ook