Israël kiest op 22 januari een nieuw parlement

De vervroegde parlementsverkiezingen in Israël vinden plaats op 22 januari. Dat heeft het kabinet van de Israëlische premier Netanyahu bekendgemaakt. Het parlement moet maandag nog zijn goedkeuring aan het voorstel geven.

Benjamin Netanyahu (Likoed) kondigde afgelopen dinsdag aan dat er vervroegde verkiezingen komen, nadat het niet gelukt was om een begroting op te stellen. Vooral enkele kleinere relgieuze  regeringspartijen verzetten zich tegen bezuinigingen op sociale  voorzieningen.

In mei had Netanyahu nieuwe verkiezingen aangekondigd. Twee dagen later trad oppositiepartij Kadima toe tot de regering, zodat de regering plots een ruime meerderheid had van bijna 75 procent van de zetels. In juli stapte Kadima uit de regering na een conflict over de algemene dienstplicht.

De verkiezingen waren gepland voor oktober 2013. Volgens de  peilingen maakt Netayahu een grote kans om opnieuw premier van  Israël te worden. De Likoed-partij staat in de peilingen op winst.