Kartel van Termont haalt absolute meerderheid

Het kartel SP.A-Groen is met het grootste deel van de stemmen geteld de grote overwinnaar in Gent en haalt voorlopig zelfs een absolute meerderheid. De N-VA schopt het tot tweede partij in Gent. Open VLD verliest 4 procent, Vlaams Belang meer dan 11 procent.

Het was lang wachten op de eerste resultaten in Gent en nog steeds zijn niet alle stemmen geteld. Maar de eerste resultaten zetten wel meteen de toon: het kartel van de SP.A en Groen haalt zo goed als zeker een absolute meerderheid in de Arteveldestad.

Rond 23.30 uur waren in 86 van de 100 bureaus alle stemmen geteld. Het levert deze voorlopige uitslag op: het kartel van huidig burgemeester Termont haalt 45,38 procent. Vertaald in zetels levert dat 26 van de 51 Gentse zetels op, net genoeg voor een absolute meerderheid.

N-VA wint 8 zetels

Het kartel blaast de andere partijen weg. De kloof met de tweede partij bedraagt ongeveer 28 procent. De N-VA van Siegfried Bracke lijkt volgens de voorlopige resultaten de tweede partij in Gent te worden en haalt 17,17 procent. De partij boekt in zetelaantal een forse winst: van 1 naar 9 zetels.

Procentueel moet Open VLD de tweede plaats in Gent dus afstaan aan de N-VA. Open VLD verliest 4 procent en klokt voorlopig af op 16,62 procent. De liberalen halen wel evenveel zetels als de N-VA: beide 9.

CD&V haalt 8,96 procent. In 2006 kwam de partij nog in kartel op met de N-VA. Het kartel haalde toen 15,83 procent en had 5 zetels. CD&V moet het nu met 4 zetels doen en lijkt dus ook deze keer niet voor een kentering te kunnen zorgen in Gent.

Vlaams Belang krijgt klappen

Vlaams Belang kijkt tegen het grootste verlies aan in Gent. De extreemrechtse partij verliest 11,41 procent en houdt er 6,63 over. In de gemeenteraad houdt de partij nog 3 van de 9 zetels over.

In 2006 was Vlaams Belang nog de derde partij in Gent, nu moeten lijsttrekker Johan Deckmyn en zijn ploeg tevreden zijn met de vijfde stek.

PVDA+ hoopte op een zetel in de Gentse gemeenteraad, om op die manier "de oppositie niet aan rechts over te laten", maar is daar niet in geslaagd. De extreemlinkse partij haalt 2,83 procent, een winst van 1,83 procent, maar dat is niet genoeg voor een zetel.

lees ook