Kritiek op Bourgeois na computerproblemen

De verkiezingen zijn niet overal van een leien dakje verlopen. Her en der zijn kleine tot grote problemen gemeld met de stemcomputers. In sommige stembureaus kon zelfs helemaal niet gestemd worden. Bourgeois geeft toe dat niet alle problemen snel genoeg zijn opgelost.

"Overal in Vlaanderen vallen de nieuwe pc's uit", klinkt het bij Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD). "Er zijn mensen die drie kwartier hebben aangeschoven of die later moesten terugkomen en dan is de vraag of ze dat nog wel doen." Somers vreest dat de problemen op Vlaams niveau op het lokale gaan afstralen. "Het staat dan ook vast dat die problemen een effect hebben op de stembusuitslag."

“De back-up van Binnenlandse Zaken is niet wat het moet zijn”, aldus Christel Geerts (SP.A), burgemeester van Sint-Niklaas. “Er zijn ook voortdurend kleine problemen met papier dat vastloopt in printers. Terwijl Bourgeois de nieuwe apparatuur met veel poeha aankondigde, zijn we niet onverdeeld tevreden.”

Ook op microblogsite Twitter regent het kritiek. “Nieuwe stemcomputer is complexer en minder gebruiksvriendelijk. Oproep tot Binnenlandse Zaken: laat het de volgende keer door Apple of Google doen”, twittert reclameman Fons Van Dyck. Andere twitteraars stellen voor om het de volgende keer weer met papier doen of zelfs via de smartphone.

"Problemen niet overal snel opgelost"

Volgens Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) zijn veel problemen het gevolg van menselijke fouten. "In 90 procent van de problemen is de correcte procedure niet toegepast", klinkt het. In de overige gevallen waren er effectief hardwareproblemen.

"Het is wel zo dat ernstige problemen binnen de 30 minuten moeten opgelost zijn en dat is niet overal gelukt", geeft Bourgeois toe. "Gelukkig zijn er in het overgrote deel van de gevallen geen problemen geweest." Hij stelt voor de problemen niet te dramatiseren.

Intussen gaan weer stemmen op om overal opnieuw met potlood te stemmen. "Na de verkiezingen gaan we alles evalueren", zegt Bourgeois. Verschillende van onze buurlanden, waaronder ook "gidsland" Nederland, zijn terug overgeschakeld op potlood en papier, maar de Vlaamse regering heeft het omgekeerde beslist. "Digitaal stemmen heeft ook zijn voordelen, bijvoorbeeld voor de veiligheid." Daarnaast zijn de resultaten ook sneller bekend.

Pieterjan Huyghebaert

lees ook