Machtswissel aan de top in Vilvoorde

In Vilvoorde is het kartel SP.A-Groen van Hans Bonte met forse winst de grootste fractie geworden. CD&V met burgemeester Marc Van Asch incasseert fors verlies na een schandaal eerder dit jaar.

Traditioneel vochten CD&V en Open VLD in Vilvoorde om de topplaats, maar dat  is nu anders. Met een winst van ruim 6% is het kartel SP.A-Groen van Hans Bonte (links)  met 24,8% en 6 zetels de grootste geworden.

N-VA komt met 16% op de tweede plaats, net voor Open VLD, al lijdt die laatste partij wel een verlies van ruim 4%. Ook CD&V van burgemeester Marc Van Asch wordt bijna gehalveerd tot 13,3%.

Enerzijds is dat te wijten aan een schandaal rond belangenvermenging bij de Inter-Vilvoordse Maatschappij voor de Huisvesting. Anderzijds kwam ex-boegbeeld Jean-Luc Dehaene niet meer op en ook dat heeft mogelijk tot verlies geleid. 

Ook valt het grote verlies van Vlaams Belang op, dat 13% prijsgeeft en terugvalt tot 8,5%. De Franstalige lijst UF haalt 10,7%. Dat is minder dan wat FDF-PS en CDH zes jaar geleden behaalden.

"Resultaat van zes jaar hard werken", aldus Bonte

Lijsttrekker Hans Bonte (SP.A) toonde zich erg  verheugd over de omslag die zijn kartel met Groen in Vilvoorde bewerkstelligd heeft. Volgens hem is dat het resultaat van zes jaar hard werken.

Bonte laat nog niet in zijn kaarten kijken met wie hij een coalitie wil gaan vormen. Op dit ogenblik wordt Vilvoorde bestuurd door CD&V/N-VA, SP.A-Groen en Open VLD. "Ik zal het initiatief nemen, maar vanavond gaan we eerst vieren met de kandidaten en de militanten", aldus Bonte.

lees ook