Magnette wordt burgemeester van Charleroi

Federaal minister Paul Magnette wordt de nieuwe burgemeester van Charleroi. Zijn PS haalde er bijna de absolute meerderheid. In Doornik zet Rudy Demotte een mooie score neer en ook in Luik blijft de PS de grootste. In Bastenaken behaalt CDH met nationaal partijvoorzitter Benoît Lutgen de absolute meerderheid.

Het was vooral uitkijken naar de score van federaal minister Paul Magnette (PS) in Charleroi. En die doet het goed. Hij wordt de nieuwe burgemeester van de grootste stad van Wallonië. Daarvoor zal hij de nationale politiek verlaten.

De PS doet er in Charleroi meer dan 9 procent bij ten opzichte van 2006 en haalt met 47,8 procent van de stemmen net geen absolute meerderheid.

Tweede partij MR volgt met grote afstand. De liberalen verliezen meer dan 8 procent en stranden op 16,2 procent.

PS grootste in Doornik en Luik

In Doornik, thuishaven van Waals minister-president Rudy Demotte, behoudt de PS haar goede score. De socialisten doen er 1,25 procent bij en eindigen op 42,19 procent. De MR gaat er sterk vooruit. De liberalen winnen 5,36 procent en blijven de tweede grootste met 30,05 procent. Het CDH verliest 5,65 procent en eindigt op 11,11 procent. Demotte had voor de verkiezingen al aangekondigd dat hij zijn mandaat niet meteen zou opnemen, maar zich zal laten vervangen. Door wie is niet bekend.

Demotte moet wel de duimen leggen tegen MR-lijsttrekker Marie-Christine Marghem wat voorkeurstemmen betreft. Demotte heeft er 7.200, Marghem een indrukwekkende 7.900.

Ook in Luik blijft de PS de grootste partij. Met 37,95 procent behouden de socialisten hun score uit 2006. De MR blijft de tweede grootste. Opvallend is dat in het Luikse ook de PTB, de Franstalige PVDA, enorm wint. In Seraing is de PTB de tweede grootste partij.

CDH-voorzitter Lutgen enorm populair

In Bastenaken in de provincie Luxemburg haalt CDH-voorzitter en lijsttrekker Benoît Lutgen de absolute meerderheid met 65,03 procent van de stemmen. Daarmee bevestigt de man die Joëlle Milquet vorig jaar opvolgde aan het hoofd van het CDH zijn enorme populariteit in Bastenaken.

Nick Resmann

lees ook