N-VA breekt ook door in de rest van Antwerpen

De uitslagen van de provincie Antwerpen zijn zo goed als allemaal binnen. Een overzicht van de meest opvallende resultaten. De N-VA gaat overal fors vooruit.
Jan Jambon (N-VA), kandidaat-burgemeester in Brasschaat
 • In Mechelen gaat burgemeester Bart Somers (Open VLD) in zee met Groen, CD&V en N-VA. Hij wipt de SP.A van Caroline Gennez daarmee uit de coalitie en verwijst de socialisten voor de komende zes jaar naar de oppositiebanken. De nieuwe bestuursploeg heeft een meerderheid van 32 op de 43 gemeenteraadsleden.
 • In Nijlen blijft CD&V, de partij van burgemeester Paul Verbeeck, de grootste met 31,4 procent. Coalitiepartner Nijlen & U haalt 13,9 procent. De N-VA maakt een grote sprong voorwaarts en komt op 25,1 procent. Verbeeck zit, ondanks het verlies van ruim 4 procent, op koers voor een derde termijn.
 • In Puurs behoudt CD&V zijn absolute meerderheid met 51,8 procent van de stemmen. De N-VA heeft 19,9 procent en Vlaams Belang 8,6 procent. Minister-president Kris Peeters (CD&V) is lijstduwer in de gemeente. Koen Van den Heuven blijft op post als burgemeester.
 • In Mortsel wordt de N-VA de grootste partij met 31,4 procent. Groen, de partij van burgemeester Ingrid Pira, volgt op 2 met 21,9 procent. "We hebben verassend goed standgehouden", reageert ze. Pira is ook de populairste. Ze kreeg zo'n 300 voorkeurstemmen meer dan Erik Broeckx, de lijsttrekker van de N-VA. De coalitievorming belooft niet eenvoudig te worden.
 • In Putte blijft CD&V (36,1 procent) de grootste partij, ook nu de N-VA apart aan de verkiezingen deelneemt. De Lijst Burgemeester van Peter Gysbrechts haalt 34,9 procent. Groen en de SP.A halen geen zetels binnen. Het ziet er naar uit dat de N-VA met zijn 4 zetels de sleutel in handen heeft en zal kunnen bepalen wie er burgemeester wordt: Gysbrechts opnieuw of CD&V-lijsttrekker Chris De Veuster.
 • In Zwijndrecht blijft Groen met 31,4 procent de grootste partij, ook na het overlijden van de populaire burgemeester Willy Minnebo. Hij werd opgevolgd door waarnemend burgemeester en lijsttrekker André Van de Vyver. De N-VA komt sterk opzetten en haalt 29,6 procent.
 • in Brasschaat doet Jan Jambon het heel goed met de N-VA. Zijn partij haalt 39,3 procent van de stemmen. CD&V is goed voor 26,2 procent. De derde partij is Brasschaat 2012 met procent 14,8 procent. Het zou al heel vreemd moeten lopen om Jambon van de burgemeesterssjerp te houden.
 • In Hoogstraten blijft CD&V de grootste met 32,1 procent, wel een verlies van bijna 7 procent. Hoogstraten Leeft behaalt 29,1 procent, de N-VA 20,1 procent, Anders 14,1 procent en Vlaams Belang 4,5 procent. CD&V-lijsttrekster Tinne Rombouts (33) lijkt de beste kaarten te hebben om Arnold van Aperen, die na 24 jaar afscheid neemt, op te volgen. Maar ook Hoogstraten Leeft-lijsttrekker Marc Van Aperen, de broer van, komt in aanmerking.
 • In Berlaar is het kartel CD&V/N-VA intact gebleven. En met succes, want de lijst van burgemeester Walter Horemans heeft een absolute meerderheid behaald. In 2006 haalde het kartel 38,4 procent, nu 48,8 procent en hoeven er geen coalitiepartners gezocht te worden.
 • In Geel is burgemeester Frans Peeters (CD&V), die 18 jaar lang de sjerp heeft gedragen, geen kandidaat meer. Dat wordt gevoeld, zijn partij gaat van 51 naar 30 procent. De N-VA van lijsttrekster Vera Celis wordt met 36,5 procent de grootste partij.
 • De N-VA boekte een klinkende zege in Antwerpen-stad, maar ook in  de randgemeenten doet de partij het erg goed. In Edegem, waar minister Philippe Muyters de lijst duwt, haalt de partij 36 procent van de stemmen. En ook in Schoten worden de Vlaams-nationalisten de grootste partij met 37,8 procent.
 • In Dessel behoudt N-VA-burgemeester Kris Van Dijck zijn absolute meerderheid. Tweede partij CD&V verliest terrein en haalt 22,4 procent. De lokale partij D&W moet het stellen met 13,5 procent en Samen-SP.A haalt 10,7 procent.
 • In Bonheiden blijft de lokale partij BR (Bonheiden-Rijmenam) de grootste, al zakt de partij naar 28,2 procent, een verlies van 3,7 procent. Burgemeester Eric Duchesne (BR) ligt in poleposition om aan een 4e termijn te beginnen. Voor Mieke Van den Brande (CD&V), de dochter van oud-minister-president Luc Van den Brande, liggen de kaarten moeilijker. Haar partij haalde 20,5 procent. De N-VA is de 2e partij met 25 procent.
 • In Mol is het een nek-aan-nekrace geworden tussen CD&V en de N-VA, waarbij die laatste nipt het pleit gewonnen heeft. N-VA haalt 27,1 procent, CD&V 26,6 procent. De SP.A verliest fors en behoudt nog 15,7 procent. Open VLD (9,6 procent) en MeerMol (8,3 procent) zijn 4 en 5 in de Kempense gemeente.
 • In Herentals hebben 3 partijen ongeveer evenveel stemmen behaald. Met nog 2 bureaus te tellen staan de SP.A, de N-VA en CD&V allen rond de 25 procent. De 3 partijen halen daarmee 8 zetels binnen. Wellicht zullen 2 onder hen de coalitie vormen.
 • Over de gehele provincie Antwerpen bekeken staat de N-VA op 35,8 procent van de stemmen. Met 1.329 bureaus van de 1.344 geteld voor de provincieraad is de partij ruim de grootste. Voor CD&V (16,8 procent) en de SP.A (12,8 procent). Vlaams Belang verliest 17,7 procent in vergelijking met 2006 en houdt nog 10,8 procent over. Dan volgen Open VLD (10,1 procent) en Groen (9,2 procent).

lees ook