N-VA de grootste in Turnhout, CD&V afgestraft

In Turnhout is de N-VA de onbetwiste overwinnaar van de verkiezingen. De partij wordt met 25,6 procent ruim de grootste in de Kempense gemeente. CD&V, dat te lijden had onder interne twisten, wordt afgestraft en moet ook de nieuwe lijst T.I.M. laten voorgaan.

De N-VA van lijsttrekker Erwin Brentjes behaalt een klinkende zege. De partij kwam in 2006 ook zelfstandig op, maar behaalde toen geen enkele zetel. Nu heeft de N-VA er 11.

De nieuwe partij T.I.M. (Turnhout Iedereen Mee), een scheurlijst van ontevredenen uit de SP.A en CD&V, haalt meteen 16,3 procent en 6 zetels. De lijsttrekker, ex-CD&V'er Eric Vos, is ook de populairste Turnhoutse politicus met 2.259 voorkeurstemmen.

CD&V verliest de helft van zijn stemmen en houdt nog 15,1 procent over. Burgemeester Francis Stijnen (CD&V) moet dus meer dan waarschijnlijk zijn sjerp inleveren. Ook coalitiepartner SP.A (11,3 procent) heeft het niet goed gedaan, de partij verliest 5,3 procent.

Groen blijft status quo op iets meer dan 10 procent. Vlaams Belang verliest ook in Turnhout fors terrein en houdt nog 3 van zijn 7 zetels over.

N-VA: "Afrekening met het oude regime"

"We moeten niet flauw doen: dit heeft uiteraard veel te maken met een nationaal gevoel van ontevredenheid", zegt voormalig VAB-woordvoerder Marc Van Damme, derde op de lijst van N-VA Turnhout. "Dat heeft ons zeker wat procentjes opgeleverd. Maar langs de andere kant zijn er ook regio's in Vlaanderen waar CD&V, Open VLD of de SP.A wel standhouden. Hier is het allicht vooral een afrekening met het oude regime."

De N-VA zal volgens Van Damme in Turnhout zo goed als zeker de burgemeesterssjerp opeisen voor lijsttrekker Erwin Brentjes, die al met de eerste gesprekken zou zijn gestart. Welke coalitie hij voor ogen heeft, is nog onduidelijk.

lees ook