N-VA grijpt naar de macht in Sint-Niklaas

De N-VA van lijsttrekker Lieven Dehandschutter is de grootste partij in Sint-Niklaas. Met alle stemmen geteld haalt de N-VA 28 procent, 3 procent meer dan het kartel SP.A-Groen van huidig burgemeester Christel Geerts.

Sint-Niklaas, tot voor enkele jaren een rood bastion met SP.A-kopstuk Freddy Willockx, is in handen gevallen van de N-VA. De partij van lijsttrekker Lieven Dehandschutter haalt een score van 28,48 procent, net iets meer dan de score van het kartel CD&V/N-VA in 2006.

Het kartel SP.A-Groen van huidig burgemeester Christel Geerts klokt af op 25,68 procent en wordt zo de tweede partij van de stad. Het kartel verliest bijna 10 procent.

CD&V is de derde partij van Sint-Niklaas met 15,55 procent. Vlaams Belang krijgt een flinke tik en verliest bijna 15 procent. De partij houdt er nog 11,69 over.

Open VLD klokt af op 7,21 procent, een verlies van bijna 2,5 procent. SOS 2012, de nieuwe partij van Wouter Van Bellingen, haalt 5,98 procent.

De kleine partijen SNAB, PVDA+, S²NB Transparant en Foert halen de kiesdrempel niet.

N-VA één zetel meer dan kartel

Wat de zetelverdeling betreft, haalt de N-VA 13 zetels in Sint-Niklaas. Eén meer dan het kartel SP.A-Groen, dat er 12 haalt. De twee partijen zouden in principe een meerderheid kunnen vormen: samen hebben ze 25 van de 41 zetels in de gemeenteraad.

CD&V haalt 7 zetels, Vlaams Belang 5 (een verlies van 6 zetels). Open VLD verliest één zetel en houdt er 2 over. SOS 2012 heeft eveneens 2 zetels.

lees ook