N-VA maakt haar ambities waar in de provincies

De doorbraak van de N-VA laat zich duidelijk merken in de samenstelling van de nieuwe provincieraden. De partij van Bart De Wever wordt de grootste in Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. In Limburg en West-Vlaanderen moet de N-VA voormalig kartelpartner CD&V met één zetel laten voorgaan.

In Limburg heeft CD&V 18 zetels, N-VA 17, SP.A-Groen 13, Open VLD negen en Vlaams Belang zes. In procenten maakt Vlaams Belang een duik van 9 procent, Open VLD verliest ruim 4 procent. Voor de andere partijen is een vergelijking met 2006 niet mogelijk omdat CD&V en N-VA toen een kartel vormden en SP.A en Groen apart deelnamen.

In Antwerpen haalt de N-VA ruim een derde van de provincieraadszetels binnen (27 op 72) en doet PVDA+ zijn intrede met twee vertegenwoordigers. CD&V vormt de tweede fractie met 13 zetels of minder dan de helft van N-VA. De SP.A heeft 10 zetels, Open VLD en Vlaams Belang elk zeven en Groen zes.

In Vlaams-Brabant blijft het verschil tussen de N-VA met 19 zetels eerder beperkt met CD&V (15) en Open VLD (13). De SP.A moet in de provincie van vader en zoon Tobback genoegen nemen met acht zetels. Dat is er één meer dan Groen en drie meer dan Vlaams Belang, dat bijna twee derde van zijn aanhang verliest. De Franstalige eenheidslijst UF vormt een vijf man sterke fractie.

De Oost-Vlaamse provincieraad telt 21 N-VA'ers of vijf meer dan Open VLD en CD&V. De SP.A levert 9 verkozenen, Groen en Vlaams Belang elk 6. Ook hier verliest Vlaams Belang meer dan de helft van de aanhang.

In West-Vlaanderen zijn de voormalige kartelpartners CD&V (21) en N-VA (20) veruit de grootste in de provincieraad. De SP.A levert 12 zetels, Open VLD 10, Vlaams Belang 5 en Groen 4.

Vlaanderen

Als we de resultaten van de vijf Vlaamse provincies samentellen en bekijken op Vlaams niveau, zien we dat de N-VA 28,5 procent van de stemmen in de wacht sleept.

CD&V haalt 21,5 procent, Open VLD staat op drie met 14,6 procent (-4,3), de SP.A is vierde met 11,5 procent (-7,7), Vlaams Belang haalt 8,9 procent (-12,6) en Groen 7,7 procent (+0,1). In Limburg namen SP.A en Groen in kartel deel, goed voor 2,7 procent extra.

lees ook