Oud-senator Arlen Specter overleden in VS

De voormalige Amerikaanse senator Arlen Specter is op 82-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van bloedkanker. Specter vervulde een belangrijke rol bij de benoeming van de leden van het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Arlen Specter raakte in de jaren 60 bekend als officier van justitie in Philadelphia. Hij was een assistent van de Commissie Warren, die de moord op president John F. Kennedy onderzocht in 1963. In 1980 kwam Specter in de Senaat terecht voor de Republikeinen.

In 1987 hielp Specter de benoeming van de conservatieve rechter Robert Bork in het Hooggerechtshof blokkeren. Specter was een politiek gematigde senator voor de Republikeinen. Hij steunde de uitgaven voor stamcelonderzoek en onderzoek naar borstkanker en alzheimer. In 1995 was hij kandidaat voor de presidentsverkiezingen, maar hij gaf zijn poging op omdat hij niet genoeg geld wist te verzamelen.

Aan de 30-jarige carrière in de Amerikaanse politiek kwam een einde nadat hij in 2009 van het Republikeinse naar het Democratische kamp was overgestapt. Hij was een van de drie Republikeinse senatoren die het economische stimuleringsplan van president Barack Obama steunden.

In 2005 werd bloedkanker vastgesteld bij Arlen Specter. Hij bleef actief tijdens zijn behandeling met chemotherapie. Specter is vandaag overleden aan de gevolgen van bloedkanker in zijn huis in Philadelphia.