Patrick Janssens: "Er was iemand beter"

Patrick Janssens, lijsttrekker van de stadslijst SP.A-CD&V in Antwerpen, heeft op een persconferentie zijn nederlaag ruiterlijk toegegeven en uitdager Bart De Wever gefeliciteerd met de overwinning van de N-VA. "Wat er verkeerd gegaan is? Er was iemand beter."

"Dit is geen leuke dag voor ons", stak Patrick Janssens van wal. "Hoewel 1 op de 3 Antwerpen voor onze lijst heeft gestemd, hebben we toch verloren. We wisten dat het moeilijk zou worden, maar dit is een klap. We hebben met de meerderheid een goed parcours gereden in de stad, we hebben een goeie campagne gevoerd, maar goed, je kan er niet omheen dat een ander het beter gedaan heeft."

"Die ander", dat is de N-VA. Janssens feliciteerde uitdrukkelijk de N-VA met haar goede resultaat in de stad. Hij had ook persoonlijke felicitaties voor lijsttrekker Bart De Wever, "die het zeer goed gedaan heeft". Ook de PVDA+ krijgt een pluim: "de verrassing van deze verkiezing op links."

Janssens legt de bal nu uitdrukkelijk in het kamp van Bart De Wever. "Het stadsbestuur gaat nu in lopende zaken. Het initiatief ligt nu bij De Wever. Hij draagt nu een zware verantwoordelijkheid op zijn schouders. Ik hoop dat hij daarbij het belang van de stad voor ogen houdt."

Het verlies van de stadslijst valt de huidige burgemeester duidelijk zwaar, maar Janssens wilde niets kwijt over zijn toekomstplannen: "We gaan dit eerst even moeten doorslikken." Eerder had hij gezegd dat hij geen schepen wilde zijn in een coalitie geleid door De Wever.

"We gaan er niet flauw over doen: er breekt een moeilijke periode aan voor onze partij. We gaan proberen om onze militanten en kiezers de komende jaren niet in de steek te laten. We gaan er samen het beste van maken."

En wat er verkeerd is gegaan? "Er was iemand beter", is de nuchtere analyse.

Snik in de stem

Waren de eerste reacties nog nuchter en zakelijk, dan barstten de emoties bij Patrick Janssens pas los toen hij zijn achterban begroette in de Roma in Borgerhout. De lijsttrekker sprak met een duidelijke snik in zijn stem en zocht nadien troost bij vrienden en familie.

lees ook