SP.A is uiteindelijk de grootste in Brugge

In Brugge is de SP.A uiteindelijk de grootste partij geworden met 26,8 procent van de stemmen. De partij van lijsttrekker Renaat Landuyt haalt er 14 zetels binnen, uitdager CD&V van Dirk De fauw rijfde 26,6 procent van de stemmen binnen. Landuyt wordt dus zo goed als zeker de nieuwe burgemeester.

Het was de hele avond een nek-aan-nekrace in Brugge. Twee stembureaus, waar door een technisch probleem met usb-sticks manueel herteld moest worden, leverden vertraging op voor het kennen van de definitieve uitslag. Nog voor die bekendgeraakte, startte SP.A wel al coalitiegesprekken met CD&V.

Rond 2.30 uur viel het verdict: de SP.A van Renaat Landuyt is de grootste, met 26,8 procent van de stemmen (goed voor 14 zetels). CD&V van Dirk De fauw strandt op 26,6 procent (goed voor 13 zetels). Landuyt zal dus zo goed als zeker de nieuwe burgemeester worden.

De N-VA klokt af op 19,8 procent, Open VLD op 11 procent en Groen op 8,8 procent. Vlaams Belang verschrompelt tot 5,4 procent, een achteruitgang van maar liefst 10,8 procent.

De andere partijen vissen achter het net in Brugge. Zo moet Lijst Dedecker het stellen met een schamele 0,5 procent van de stemmen. 

lees ook