SP.A verliest absolute meerderheid in Oostende

De SP.A verliest haar absolute meerderheid in Oostende. De socialisten van burgemeester Jean Vandecasteele (foto) verliezen fors, maar blijven wel nog de grootste partij.

De SP.A verliest 13,53 procent in vergelijking met zes jaar geleden, maar haalt nog altijd 32,13 procent. In zetels betekent dat een verlies van 5 zetels in de gemeenteraad: van 20 naar 15.

De liberalen met lijsttrekker Bart Tommelein verliezen ook terrein en eindigen op 13,43 procent, een verlies van 2,64 procent. De liberalen behouden wel hun  6 zitjes in de gemeenteraad.

Opmerkelijk is de score van de N-VA, die met de relatief onbekende Björn Anseeuw (foto) als lijsttrekker meteen 22,74 procent haalt. De N-VA wordt de tweede partij in Oostende en haalt 10 zitjes in de gemeenteraad.

Ook Wouter De Vriendt en Groen boeken winst: 4,15 procent. De groenen klokken af op 10,11 procent van de stemmen, en dat is goed voor 4 zitjes in de gemeenteraad. Lijsttrekker Wouter De Vriendt krijgt er dus 3 groene collega's bij.

CD&V moet het de komende zes jaar stellen met 3 gemeenteraadsleden. Ook met de nieuwe lijsttrekker Krista Claeys blijven de christendemocraten een randfenomeen in Oostende. CD&V haalt 9,5 procent van de stemmen.

Vlaams Belang incasseert rake klappen en staat nu op 7,68 procent, een verlies van 8,9 procent. De extreem-rechtse partij staat traditioneel sterk in Oostende, maar moet nu ook hier fors inleveren: van 7 naar 3 zetels.

Lijst Dedecker staat vrijwel nergens zonder kopstuk Jean-Marie Dedecker en strandt op 2,98 procent. Dat betekent geen zetel voor lijsttrekker Ignace Vandewalle, die daar nochtans had op gehoopt.

De burgemeester is de populairste

Als we het hebben over voorkeurstemmen, dan doen de SP.A-politici het opvallend goed. Burgemeester Jean Vandecasteele is de populairste, met 6.454 voorkeurstemmen. Hij wordt gevolgd door Johan Vande Lanotte (4.024), Franky De Block (3.848), Tom Germonpre (2.583) en John Crombez (2.414). Schepenen Vanessa Vens en Nancy Bourgoignie halen respectievelijk 2.110 en 1.710 voorkeurstemmen.

Op de zesde plaats vinden we N-VA-lijsttrekker Björn Anseeuw, die 2.398 voorkeurstemmen haalt. Open VLD-lijsttrekker Bart Tommelein vinden we op de zevende plaats met 2.151. Schepen Martine Lesaffre van Open VLD haalt 1.520 voorkeurstemmen.

Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt kon 2.089 Oostendenaars bekoren. Bij CD&V scoren Vlaams parlementslid Johan Verstreken en lijsttrekker Krista Claeys het best, met respectievelijk 1.122 en 1.048 voorkeurstemmen. Lijsttrekker Christian Verougstraeten van Vlaams Belang haalt er 850.

Rik Arnoudt

lees ook