Tobback gaat door met kleinere meerderheid

In Leuven ziet de SP.A van burgemeester Louis Tobback nogal wat stemmen in rook opgaan, maar ze blijft wel de grootste partij. De huidige coalitie met CD&V is fors uitgedund, maar blijft toch overeind.

De voorbije jaren regeerde de SP.A van Tobback met CD&V van Carl Devlies en de burgemeester had laten doorschijnen dat hij met die ploeg wou voortwerken.

Ondanks fors verlies kan dat, want de coalitie behoudt een meerderheid van 25 van de 45 zetels in het Leuvense stadhuis. In een mededeling zegt Tobback vanavond dat de coalitie tussen SP.A en CD&V wordt voortgezet. Dat wordt bevestigd door CD&V-lijsttrekker Carl Devlies die ontkent dat het gaat om een coalitie van verliezers. 

De verdeling van mandaten, 6 voor de SP.A en 4 voor CD&V, blijft gehouden. Beide partijen besturen Leuven al 18 jaar.

Nochtans had N-VA-topman Danny Pieters, de grote winnaar vanavond in Leuven, de andere partijen opgeroepen om Tobback te laten vallen en met de Vlaamse nationalisten een coalitie te vormen. Dat leek bijzonder gericht op CD&V en Open VLD, maar die zijn daar niet op ingegaan.

Wel werd even gedacht dat Tobback een derde partij aan boord zou hijsen om zijn krappe meerderheid wat extra steun te geven, maar blijkbaar vindt hij dat nu niet nodig. Eventuele kandidaten daarvoor zouden Groen of Open VLD zijn geweest. 

Toch fors verlies voor de SP.A

Toch is de SP.A vanavond een van de grote verliezers. De partij verliest 6,7% van de stemmen en moet 3 zetels prijsgeven. Grote winnaar was de N-VA van Danny Pieters (links), dat met 19% en 9 zetels de tweede partij wordt in de Dijlestad.

CD&V van Carl Devlies die samen met SP.A regeert, komt op 18,;5% en eveneens 9 zetels. Open VLD, nu opnieuw met Rik Daems, verliest 3,4%M en valt terug tot 7,8%, goed voor 3 zetels.

Opvallende winst is er in Leuven voor Groen dat 4,1% bijwint en op een totaal komt van 15,4%. Omgezet is dat 7 zetels, een winst van 3.

De grote verliezer echter is Vlaams Belang dat bijna 8% verliest en terugvalt op 3,7%. Van de vijf zetels behoudt de partij er nog een.

Meest gelezen