Vande Lanotte: "Volgende keer beter doen"

In een eerste reactie op de verkiezingsuitslag in Oostende geeft SP.A-boegbeeld Johan Vande Lanotte toe dat zijn partij iets meer heeft verloren dan verwacht. Over de toekomstige coalitie in de kuststad wil hij zich nog niet uitspreken.

"We hebben iets meer verloren dan we verwacht hadden", zegt Vande Lanotte. Volgens de sterke man van de Oostendse SP.A heeft zijn partij zowel aan de linker als aan de rechterflank kiezers verloren: links aan Groen en rechts aan de N-VA.

De ambitie van Bart Tommelein (Open VLD) om de absolute meerderheid van zijn partij te breken, is gelukt, moet Vande Lanotte toegeven. "Toch blijven we een sterke prestatie neerzetten", vindt hij. "Als je stemmen verliest, moet je een volgende keer beter proberen te doen."

Over de coalitievorming in Oostende wil Vande Lanotte zich nog niet uitspreken. Het liefst gaat hij door met de uittredende meerderheid van SP.A, Open VLD en CD&V. "Maar we moeten niet voor onze beurt spreken", zegt hij. Morgen praat de SP.A met Open VLD en CD&V over een eventuele voortzetting van de bestaande coalitie.

"Meer liberale inbreng"

Bart Tommelein (Open VLD) is in de eerste plaats blij dat de absolute meerderheid van de SP.A is gebroken. "We gaan geen victorie kraaien, maar we houden als Open VLD vijf zetels in de gemeenteraad. Er zit misschien zelfs een zesde zetel in", zegt de liberale kopman.

"Dat betekent dat wij verder kunnen gaan met de coalitie, als ik mijnheer Vande Lanotte mag geloven", blikt Tommelein vooruit. Maar hij wil meer in de pap te brokken krijgen in die nieuwe coalitie. "Ik had als doel meer liberale inbreng te hebben, en dat zullen we doen de komende zes jaar."

Tijdens de campagne verklaarde Tommelein zich nog bereid om een coalitie te leiden zonder de SP.A. "Ik denk dat je rekenkundig vaststelt dat wij (de huidige coalitie, nvdr.) genoeg zetels hebben om verder te doen", zegt hij vandaag.

"Een ferme winst"

Wouter De Vriendt (Groen) is een tevreden man. Zijn partij gaat van één naar vier zetels in de gemeenteraad. "Wij boeken een ferme winst in Oostende en ik wil daarvoor in de eerste plaats al onze kiezers en al onze militanten bedanken."

Desondanks is het niet onmogelijk dat de groenen op de oppositiebanken blijven zitten. "Laten we toch hopen dat de traditioneler partijen erkennen dat de kiezer een signaal van vernieuwing heeft uitgestuurd", zegt De Vriendt. "Het zou toch jammer zijn als men dat signaal zomaar naast zich zou neerleggen."

"Wij staan open voor gesprekken, absoluut." Wouter De Vriendt solliciteert duidelijk naar een plaatje in de nieuwe meerderheid.

Rik Arnoudt

lees ook