Vlaamse partijen verliezen in rand, maar niet altijd

In de meeste gemeenten in de Vlaamse rand rond Brussel lijken de eentalig Vlaamse lijsten invloed te verliezen, maar dat geldt ook voor de Franstalige lijsten in Kraainem en Wezembeek-Oppem.

In Kraainem was de niet-benoemde burgemeester Arnold d'Oreye de Lantremange van de Franstalige lijst Union niet langer de kopman. Hij liet die rol aan zijn partijgenote Véronique Caprasse (links), wiens benoeming eerder ook werd tegengehouden door de Vlaamse regering.

Union blijft Kraainem domineren, maar verliest wel 13,5% en valt terug tot 62,8%. In zetels betekent dat een verlies van 2 en een totaal van 16 van de 23 zetels in de gemeente.

De Vlaamse lijst Open met onder meer lijsttrekker en Kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD) en voormalig VRT-journalist Marc Platel verliest 7% en zakt terug tot 16,6%. Open zou twee zetels verliezen en eindigen op drie.

Uiteraard is er ook een overwinnaar en dat is de nieuwe tweetalige lijst Kraainem-Unie met meteen 20,5% behaalt en 4 zetels.

Wezembeek-Oppem verliest Vlaamse zetel

In die andere faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem kwamen slechts twee lijsten op: de Franstalige LB-Union en de Vlaamse lijst WOplus. Daar vindt een lichte verschuiving plaats van nauwelijks 1,7%.

De Franstalige meerderheid van LB-Union wordt versterkt en wint een zetel tot 77,6% en 19 van de 23 zetels. De niet benoemde burgemeester François van Hoobrouck d'Aspre kwam niet meer op als lijsttrekker en werd vervangen door Frédéric Petit, die wellicht de nieuwe burgervader wordt.

De Vlaamse lijst WOplus verliest een zetel en strandt op 22,3%, waarmee de partij nog vier van de vijf zetels overhoudt.

Vlamingen veroveren extra zetel in Rode

In Sint-Genesius-Rode blijft de Franstalige lijst IC-FB van burgemeester Myriam Delacroix-Rolin de grootste partij met 63%. Ze verliest licht en moet een zetel inleveren.

Die gaat naar de Vlaamse lijst Respect die getrokken werd door Geertrui Windels, de echtgenoten van EU-president Herman Van Rompuy. Die partij komt op een totaal van 9 zetels.

WEMMEL winst fors in Wemmel

In de faciliteitengemeente Wemmel is de Vlaamse lijst WEMMEL de grote winnaar. Met een winst van 21,4% komt de partij op 43,35% en dat is slechts een beetje kleiner dan de 44,19% van de Lijst van de Burgemeester Christian Andries. Wel hebben beide lijsten elk 12 zetels van de 25.

Wel moet daarbij opgemerkt worden dat de Lijst van de Burgemeester werd getroffen door de afscheuring van voormalig burgemeester Marcel Van Langehove van Open VLD, die de kant van WEMMEL had gekozen. WEMMEL bestaat voorts uit CD&V, N-VA, SP.A, Groen en enkele onafhankelijken.

De Franstalige lijst UF rijft meteen 8,9% van de stemmen binnen, maar dat levert slechts een zetel op.

Thiéry blijft op kop in Linkebeek

In het kleine Linkebeek boekt de LB van de niet-benoemde burgemeester Damien Thiéry een forse winst van bijna 20% tot 79% en 13 van de 15 zetels.

De overige twee zetels gaan naar de Vlaamse lijst Prolink die 20% haalt. 

Drogenbos blijft rustig

Het kleine Drogenbos komt weinig in het nieuws omdat er veel minder communautaire heibel is dan in de andere faciliteitengemeenten in de Vlaamse rand rond Brussel.

Dat zal wellicht niet veranderen, want de tweetalige lijst van burgemeester Alexis Calmeyn, Drogenbos Plus-LB, wint drie zetels en heeft er 11 van 17 in totaal. Met 62,5% van de stemmen is Calmeyn zeker van een nieuwe ambtstermijn als burgemeester.

Zijn uitdager, het Franstalige front UF, verliest 4% van de stemmen, maar behoudt 6 zetels.

lees ook