Vroege Mondriaan ontdekt in tv-programma

In Nederland is tijdens de opnames van het televisieprogramma "Schatgraven" van Tv Gelderland een werk van Piet Mondriaan ontdekt. Het portret dateert uit 1896 en is gemaakt in de periode dat Mondriaan studeerde aan de academie in Amsterdam.

Het figuratieve schilderij is een portret van een kind van vijf jaar, de opa van de huidige eigenaar. Het werk meer dan 100 jaar in de familie gebleven en werd nooit openbaar getoond. Het is geschilderd naar een foto die ook nog steeds in het bezit van de familie is.

Piet Mondriaan (1872-1944) is een van de belangrijkste kunstenaars uit het eerste deel van de 20e eeuw.  Hij is een van de pioniers van de abstracte en non-figuratieve kunst en is bekend van zijn geometrische werken.

Het ontdekte werk is volgens taxateur Mark Haasnoot  "een hele aardige auto waard". Het portret is door kenner Joop Joosten op echtheid gecontroleerd. Het programma waarin de opmerkelijke ontdekking werd gedaan, wordt in november op Tv Gelderland uitgezonden.