Wat hebben wij voor u in petto?

Komende zondag, verkiezingsdag, hoeft u - waar u zich ook bevindt - geen seconde te missen van het verkiezingsgeweld. Onze nieuwsdienst houdt u via alle media op de hoogte. Via de klassieke media televisie, Teletekst en radio, maar ook via deredactie.be en onze mobiele site m.deredactie.be.

Op verkiezingsdag, zondag 14 oktober, trekt de VRT naar goede gewoonte alle registers open om u via alle kanalen en platformen te informeren over de resultaten en het verloop van de verkiezingen. De dag daarna worden alle uitslagen nog eens op een rijtje gezet en geanalyseerd.

Uitslagen, uitslagen en nog eens uitslagen. Op deredactie.be vindt u ze allemaal. Van alle gemeenten in Vlaanderen, Brussel en Wallonië (gemeenteraad), van alle districten en provincies (provincieraad). Snel en overzichtelijk in een uitslagenbox. Een constante stroom, ook van voorkeurstemmen, zetelverdelingen en verkozenen. En als toetje: de mogelijkheid om zelf online uw eigen coalitie samen te stellen.

Maar de verkiezingen zijn niet alleen uitslagen. Op deredactie.be kunt u natuurlijk ook terecht voor alle reacties, commentaren, kaartjes en analyses, in woord en beeld.

En er is nog meer, de voorbije week toonden we u al een voorproefje van ons "livecenter". Met alle nieuws, overzichtelijk en vooral heel kort op de bal. Zondag steken we nog een tandje bij, met maar liefst 6 afzonderlijke "livecenters" (Antwerpen-stad, provincie Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen,  Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen), die ook uitmonden in een overkoepelend "livecenter".

Zit u op 14 oktober niet voor uw pc of tv-scherm? Geen nood. Via uw smartphone (m.deredactie.be) is de uitslag in uw gemeente maar één stap weg. Elke gemeente heeft haar eigen mobiele uitslagenpagina, met permanente updates, gemakkelijk raadpleegbaar via een gebruiksvriendelijke zoekfunctie voor elke gemeente en voor alle voorkeurstemmen.

Naar aloude gewoonte wordt het Teletekst-aanbod ontkoppeld. Vanaf zaterdagavond tot maandagavond zal de Teletekst op Eén volledig in het teken staan van de verkiezingen. Alle verkiezingsnieuws vanaf pagina 101 tot 199 en alle uitslagen vanaf pagina 200. Het gewone Teletekst-aanbod is dan te vinden bij Canvas en OP12.

Televisie

De traditionele verkiezingsshow op Eén gaat om 12 uur van start. Martine Tanghe leidt de grote verkiezingsmarathon in goede banen.

Ivan De Vadder brengt de uitslagen. Politicologen Kris Deschouwer en Carl De Vos maken analyses en geven duiding. Tim Pauwels, Phara de Aguirre, Kathleen Cools, Lieven Verstraete, Linda De Win, Bart Verhulst, Goedele Devroy en alle andere verslaggevers van VRT Nieuws zorgen voor interviews en reacties.

En natuurlijk zijn er zo snel mogelijk de reacties van alle hoofdrolspelers, de blijdschap van winnaars en de ontgoocheling van verliezers in heel Vlaanderen. Als duidelijk wordt hoe de kaarten liggen, wordt tijd gemaakt om het terrein te overschouwen met de partijvoorzitters en na te gaan welke coalities kunnen gevormd worden.

Allemaal samen goed voor ongeveer 11 uur wervelende live-televisie, het volledigste beeld van de verkiezingen 2012. En als afsluiter maakt Wim De Vilder omstreeks 23u de balans op met een extra lang "Journaal".

Op maandag 15 oktober zijn er tussen 7 en 9 uur extra "Journaals" op Eén en ’s avonds is er in "Terzake" op Canvas een voorzittersdebat.

Ook de Vlamingen in het buitenland hoeven niets te missen van de verkiezingsdag. Via de videozone op deredactie.be of via BVN, de satellietzender van de VRT in het buitenland, kunnen Vlamingen overal ter wereld de verkiezingsuitslagen, analyses en debatten van de verkiezingsuitzending rechtstreeks volgen.

Radio

Op 14 oktober is er de traditionele marathon op Radio 1, van 13u tot middernacht, met alle uitslagen, analyses, reacties en verslaggeving vanuit alle provincies en vanuit alle hoofdkwartieren van de partijen. Presentatoren zijn Sara Van Boxstael, Xavier Taveirne, Gert Van Boxel en Annelies Beck.

Op Radio 2 verneemt de luisteraar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds alles over het stemmen, de allereerste uitslagen uit alle gemeenten en de eerste reacties van de lokale politici.

Van 8 tot 10 uur nemen David Van Ooteghem en de regionale reporters in elke provincie poolshoogte bij de bekende koppen, maar ook in de kleine dorpen en gemeenten. Vanaf 9 uur is er ook regionaal nieuws.

Van 12 tot 13 uur brengt Sonny Vanderheyden in "Naast de kwestie" straffe verhalen over de stembusslag in Vlaanderen. Tussen 13 en 15 uur kiezen bijzitters, getuigen, gemeentepersoneel en andere "verkiezingswerkers" de muziek in "Plaat préféré" bij Benjamien Schollaert. Van 13 tot 20 uur zijn er uitslagen en reacties uit alle gemeenten en elke provincie.

De ochtend na de verkiezingen, op maandag 15 oktober, brengt Radio 2 in "Start je dag" alle opvallende nieuwe burgemeesters, verkozenen en sterke verhalen. De regionale nieuwsredacties zetten alles op een rijtje: alle uitslagen en verkozenen en de mogelijke coalities in elke gemeente.

lees ook