Wie zet wie buitenspel: Vandeput of Claes?

Steven Vandeput van N-VA in Hasselt nodigt CD&V en Open VLD uit om samen een coalitie te vormen. Hij vindt dat zijn partij de grote winnaar is van de verkiezingen in Hasselt en dat hij initiatiefrecht heeft. Het gerucht gaat wel de ronde dat Helemaal Hasselt rond de tafel zit met CD&V.

Toen ongeveer de helft van de stemmen waren geteld, reageerde Steven Vandeput voor het eerst in onze VRT-verkiezingsshow. De stemmenverdeling is sindsdien niet fundamenteel meer gewijzigd: Helemaal Hasselt is de grootste met 15 zitjes, N-VA heeft 11 zitjes.

"We zijn zeer tevreden met het resultaat. We stellen vast dat Hasselt gekozen heeft voor verandering, voor een bestuur met de N-VA", zei Vandeput (foto). "We worden de op 1 na grootste partij hier in Hasselt en ik zie ook dat onze vroegere kartelpartner CD&V (van Europees parlementslid Ivo Belet, red.) het heel goed blijft doen. En ook Open VLD blijft het goed doen, dus ik denk dat de Hasselaar wel een zekere richting heeft gegeven over welke coalitie hij wenst."

"Ik heb vorige week al aangekondigd dat het een democratisch recht is van elke partij om initiatief te nemen om een coalitie te vormen. En bij deze kan ik ook zeggen dat ik initiatief zal nemen en als Ivo Belet me wil spreken, dan zal ik hem graag zien."

Wie wordt dan burgemeester: Vandeput of Belet? "Het gaat ons niet om de postjes. Het gaat ons om een goed programma en de programma's zijn vrij gelijklopend. Alle partijen hebben hun eigen accenten maar ik denk dat we op zeer korte tijd op basis van inhoud een goed akkoord kunnen maken."

N-VA zelf buitenspel?

Vlak nadat de volledige resultaten bekend waren in Hasselt, deed het gerucht de ronde dat Hilde Claes (Helemaal Hasselt) aan het onderhandelen was met Ivo Belet (CD&V). Zeer tegen de zin van Vandeput.

"Niemand neemt vandaag mijn overwinning af. Mijn eerste opdracht was mijn partij verankeren in Hasselt en dat heb ik gedaan. Het is natuurlijk jammer dat wij als op 1 na grootste partij van Hasselt buitenspel worden gezet, terwijl de Hasselaar duidelijk gekozen heeft voor verandering", zei Vandeput later in onze verkiezingsshow.

"1 op de 4 kiezers heeft gekozen voor verandering. Ook CD&V wordt bevestigd, Open VLD wordt bevestigd. De enige verliezer is Helemaal Hasselt en toch vindt CD&V het belangrijker om eerst op dat aanbod in te gaan. Dat zal het spel zijn dat zij spelen natuurlijk. Maar wij zullen oppositie voeren zoals het moet, met 1 op de 4 stemmen."

"Ik had uiteraard graag een centrumrechtse coalitie in Hasselt gezien, en een verandering van bestuur. Dat heeft ook 68% van de kiezers gekozen in Hasselt: een bestuur zonder de SP.A. Ik heb daarstraks initiatief genomen maar ik ga vandaag niet alle bruggen opblazen. We zullen zien."

Anke Fransen

lees ook