Wouter Beke neemt de sjerp over in Leopoldsburg

In Leopoldsburg heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke gedaan wat van hem verwacht werd. Hij trekt zijn partij de hoogte in en ze wordt de grootste partij, ten koste van zijn coalitiepartner Lijst van de Burgemeester (SP.A).

Met alle stemmen geteld in Leopoldsburg kunnen we spreken van een kleine aardverschuiving in de Kempense gemeente. De sjerp gaat van de linkerkant naar de rechterkant in het politieke spectrum, maar de coalitie blijft wel dezelfde.

CD&V-voorzitter Wouter Beke (foto) haalt met zijn CD&V-lijst 30,55% van de stemmen en wordt de grootste partij. Lijst van de Burgemeester Erwin Van Pée verliest zwaar: -12,76%, en strandt zo op 27,76%, de op 1 na grootste partij.

Wouter Beke heeft in de namiddag al met zijn coalitiepartner Lijst van de Burgemeester (SP.A) gesproken en de twee partijen zijn tot een akkoord gekomen.  "We hebben de laatste 6 jaar goed samengewerkt, dus gaan we voort", zegt Beke in een reactie in onze verkiezingsshow.

Eerder in het programma had Beke al gereageerd op de vraag wat hij kiest: burgemeester van Leopoldsburg of voorzitter van CD&V. "Ik zal de job van burgemeester combineren met het voorzitterschap van mijn partij."

Ex-kartelpartner N-VA haalt ook een goede score met 21,98% van de stemmen, maar valt dus uit de boot voor een coalitie. De lijst Pro Leopoldsburg blijft status quo (van 9,49% naar 9,48%).

Vlaams Belang moet zwaar inleveren, de partij zakt van 22,28% naar 10,24%.

Zetelverdeling

  • CD&V: 8
  • Lijst Burgemeester: 7
  • N-VA: 6
  • Vlaams Belang: 2
  • Pro Leopoldsburg: 2

"Ik gun Wouter een moment van plezier"

Partijgenoot en provinciegenoot Jo Vandeurzen (Genk) was een van de eersten om Wouter Beke te feliciteren met zijn resultaat, niet alleen in Leopoldsburg maar ook in het algemeen.

"Ik gun Wouter vandaag eens een moment van vreugde en plezier. Ik denk dat hij als nationaal voorzitter in deze campagne altijd de lasten op zijn schouders heeft gedragen. Vandaag zo'n overwinning in zijn eigen gemeente. Ik moet hem zeggen: proficiat, Wouter. Goed gedaan!"

 

lees ook