Van Quickenborne smeedt anti-De Clerck-coalitie

In Kortrijk wordt Vincent Van Quickenborne (Open VLD) de nieuwe burgemeester. Hij heeft een coalitie gevormd met de SP.A en de N-VA, dus tegen de huidige burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V). De christendemocraten waren 150 jaar aan de macht in de West-Vlaamse stad.

In Kortrijk is CD&V de grootste partij met 33 procent, Open VLD heeft 21,3 procent. Het leek er dus op dat huidig burgemeester Stefaan De Clerck burgemeester kon blijven. Maar dat is buiten Van Quickenborne gerekend.

"Ik vind het zeer vreemd dat CD&V zegt dat ze de sjerp blijven leveren. Wie zegt dat? Een burgemeester in Vlaanderen wordt gekozen op basis van de coalitie", zei Van Quickenborne vanochtend aan Radio 2.

Om 11 uur deelde hij dan ook op een persconferentie mee dat hij een coalitie vormt met de SP.A van Philippe De Coene en de N-VA van Rudolf Scherpereel. Daarmee maakt hij een einde aan een hegemonie van de christendemocraten die 150 jaar duurde.

Open VLD, SP.A en N-VA hebben samen 22 van de 41 zetels in Kortrijk. Van Quickenborne wordt zelf burgemeester. Dat betekent dat hij zal moeten worden vervangen als federaal minister. "Ik ben een man van mijn woord. Ik ga 100% voor Kortrijk, voor de volle zes jaar", zei Van Quickenborne.

Hoe de taken tussen de drie partijen verdeeld zullen worden, wordt later bekeken. "Het is wel de bedoeling dat de drie partijen hun sterkste krachten sturen", zei Van Quickenborne. De partijen stelden wel al een tienpuntenprogramma voor. "Tien concrete en sterke engagementen waarbij de 75.000 inwoners van Kortrijk centraal staan. We gaan het goede versterken en wat scheef loopt verbeteren."

Meest gelezen