"Brepoels moest zich uitkleden voor sjerp"

In Bilzen reageert aftredend CD&V-burgemeester Johan Sauwens erg ontgoocheld op de coalitie die de N-VA heeft gevormd tegen zijn partij. N-VA-lijsttrekker Frieda Brepoels kon Pro Bilzen en Open VLD ervan overtuigen om met haar in zee te gaan.

De N-VA haalde niet de meeste stemmen zondag (28,1%). CD&V  had er met 30% net iets meer. Maar de N-VA heeft wel evenveel zetels als CD&V: 10. Om een meerderheid te vormen, was zowel de hulp van Open VLD van Bruno Steegen als van Pro Bilzen van Guy Swennen nodig. Pro Bilzen maakt nu ook deel uit van de meerderheid.

Brepoels kon beide partijen overtuigen om met haar scheep te gaan. De N-VA, Pro Bilzen en Open VLD hebben samen nu een comfortabele meerderheid van 20 van de 31 zitjes. CD&V zit met 11 zitjes in de oppositie, Vlaams Belang met 1 zitje.

Sauwens: "Getuigt van weinig fatsoen"

Johan Sauwens moet na een ambtsperiode van 18 jaar als burgemeester het stadhuis van zijn gemeente verlaten. Hij reageert erg ontgoocheld. "Ik ben verrast over de manier waarop deze anti-coalitie tegen CD&V tot stand is gekomen. Ik moest dit nieuws vanmorgen op de radio vernemen. Dat onze coalitiepartner Pro Bilzen ons op deze manier laat vallen, getuigt van weinig fatsoen."

Volgens Sauwens is Brepoels diep door de knieën moeten gaan om zelf de sjerp te kunnen omgorden. "Door de verliezers van de verkiezingen, Open VLD en Pro Bilzen, elk 3 schepenen op 9 mandaten toe te kennen, heeft Frieda Brepoels zich moeten uitkleden om burgemeester te kunnen worden."

Sauwens zegt wel dat zijn partij "constructief oppositie" zal voeren. "Ik ga de eventuele gevoelens van rancune snel aan de kant zetten en mij iets meer bezighouden met het werk als Vlaams parlementslid. Bovendien zullen mijn vrouw, kinderen en kleindochter blij zijn mij wat vaker te zien. Maar Bilzen ligt mij te na aan het hart om de vele dossiers die wij in gang hebben gezet zomaar los te laten."

Burgemeester zonder eigen parkeerplaats?

Frieda Brepoels is momenteel nog Europees parlementslid, maar ze heeft in de verkiezingscampagne beloofd om dat mandaat op te geven als ze burgemeester wordt van Bilzen. Brepoels verhuisde vorig jaar van Hasselt naar Bilzen om er de strijd aan te gaan met Sauwens. Brepoels is oorspronkelijk wel uit Bilzen, maar was indertijd op verzoek van haar toenmalige partij Volksunie verhuisd naar Hasselt.

Ooit zaten Brepoels en Sauwens samen in de Volksunie, maar toen die partij uiteenviel, gingen ze elk een andere kant op.

Leuk weetje voor de Bilzenaar: in de kiescampagne beloofde Brepoels ook om de voorbehouden parkeerplaatsen voor de burgemeester en de schepenen op het stadsplein af te schaffen.

Meest gelezen