Franse rijkentaks goedgekeurd door parlement

Het Franse parlement heeft de zogenoemde rijkentaks goedgekeurd, dat is een taks van 75 procent die de rijkste Fransen moeten betalen. In de praktijk zullen zo’n 1.500 Fransen de belasting moeten betalen, omdat ze een inkomen hebben van minstens 1 miljoen euro.

“Iedereen moet zijn steentje bijdragen volgens zijn eigen middelen”, klinkt het bij de Franse minister van begroting Jérôme Cahuzac. De heffing geldt voorlopig voor een periode van 2 jaar, omdat dat “de tijd is die nodig is voor het herstel van de economie”. De taks zou de Franse staatskas jaarlijks zo’n 210 miljoen euro moeten opleveren.

De rijkentaks is een van de stokpaardjes van de socialistische president François Hollande (grote foto). Hij had het voorstel tijdens de campagne van de presidentsverkiezingen gelanceerd en heeft het idee opnieuw opgerakeld toen zijn populariteit afgelopen zomer in vrije val was.

De rechtse oppositie is de taks niet genegen. Volgens hen gaat het de grootverdieners wegjagen uit Frankrijk. In hetzelfde weekend dat Hollande de rijkentaks lanceerde, kondigde Bernard Arnault – de rijkste man van Frankrijk – aan dat hij de Belgische nationaliteit heeft aangevraagd. Al wordt een oorzakelijk verband met klem ontkend.

Meest gelezen