Paleis neemt afstand van boek van Deborsu

Het koninklijk paleis neemt uitdrukkelijk afstand van het boek dat de Franstalige journalist Frédéric Deborsu deze week uitbrengt. In het boek "Koningskwesties" schetst hij een beeld van de koninklijke familie dat volgens het paleis deels onjuist en beledigend is.

Het boek komt pas dinsdag uit, maar volgens de auteur is ergens een exemplaar gestolen en verschillende kranten pakken er vandaag al mee uit.

Volgens de kranten staat er in het boek onder meer dat het huwelijk tussen Filip en Mathilde door het hof gearrangeerd is. Hij stemde ermee in om koning te kunnen worden, zij om haar familie financieel te redden. Ook zouden hun vier kinderen proefbuisbaby's zijn. Verder zou koningin Paola los omgaan met de huwelijkstrouw en hoopt de koning zo snel mogelijk af te treden.

Deborsu wil niet bevestigen dat dit ook in het boek staat, volgens hem interpreteren de kranten erop los. Hij heeft een klacht ingediend tegen onbekenden omdat het embargo geschonden is.

Het paleis reageert scherp op het boek. Volgens wat we nu al lezen, bevat het boek talrijke totaal onjuiste en beledigende gegevens, zegt de woordvoerder. Hij wil niet ingaan op wat mogelijk wel juist is, maar ontkent alvast dat de koning aan kanker zou lijden. Als het boek in de winkels ligt, worden gerechtelijke stappen niet uitgesloten.

Meest gelezen