Nog geen beslissing bij SP.A over Van Overmeire

De lokale SP.A-afdeling in Aalst heeft nog niets beslist over de zaak-Van Overmeire. N-VA'er Karim Van Overmeire (foto) wordt allicht schepen van Vlaamse Zaken en Integratie, iets waar nationaal SP.A-voorzitter Tobback het moeilijk mee heeft omdat Van Overmeire tot 2010 ideoloog was bij Vlaams Belang. CD&V ziet er dan weer geen graten in.

In Aalst kwam de N-VA op 14 oktober als grote winnaar uit de bus bij de gemeenteraadsverkiezingen. De partij sloot daarop een coalitie met CD&V en de SP.A, met als burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). Vorige vrijdag raakte bekend dat Aalst een schepen van Vlaamse Zaken zal krijgen. Die moet waken over het behoud van het Vlaamse karakter van de stad.

Meer dan waarschijnlijk zal de nieuwe functie toebedeeld worden aan Vlaams volksvertegenwoordiger Karim Van Overmeire (N-VA). Tot 2010 was hij lid van Vlaams Belang, waar hij als ideoloog meewerkte aan de vernieuwde versie van het 70-puntenplan van de partij, dat het antivreemdelingenstandpunt vertolkt.

Bruno Tobbback, nationaal SP.A-voorzitter, uit in De Morgen zijn wrevel over de mogelijke benoeming van Van Overmeire. "Van Overmeire schepen met SP.A-steun? Ik zie dat niet zitten. Dit is niet één brug te ver voor ons, dat is alle mogelijke bruggen te ver. De gedachte dat een van de auteurs van het 70-puntenplan van het VB schepen van integratie wordt, moet een dolk door ieder SP.A-hart zijn", laat hij in de krant optekenen.

Tobback benadrukt voorts nog dat dat zijn persoonlijke mening als voorzitter is. "Met de lokale politiek in Aalst heb ik mij niet te moeien, maar ik vertrouw erop dat onze mensen daar de wijsheid zullen hebben om de juiste beslissing te nemen."

SP.A Aalst onbeslist, CD&V keurt goed

De SP.A-fractie in Aalst zat gisteravond bijeen over de kwestie, maar een besluit is nog niet gevallen. Een deel van de partij zou willen vasthouden aan het coalitieakkoord, een ander deel zou voor de oppositie kiezen. De fractie in de gemeenteraad zal de kwestie nu voorleggen aan de achterban op een lokale ledenvergadering op 5 november. Dan moet beslist worden of de partij aan het bestuur zal deelnemen of niet.

"In afwachting van de beslissing op de algemene ledenvergadering wordt het overleg tussen de toekomstige coalitiepartijen verder gezet", aldus lokaal SP.A-voorzitter Dirk De Pauw. "Om de sereniteit van de gesprekken te bewaren, beperkt de communicatie zich tot deze mededeling."

Ilse Uyttersprot van CD&V, aftredend burgemeester in Aalst, ziet geen graten in de kandidatuur van Van Overmeire. "We hebben dat bestuursakkoord getekend en ik veronderstel dat iedereen toch leest wat hij tekent. In dat akkoord zijn de functies verdeeld over de partijen, maar het is de partij die de mensen benoemt. Daar hebben wij dus niets over te zeggen", zegt Uyttersprot.

CD&V zal dus in Aalst niet dwarsliggen over Van Overmeire als schepen voor Integratie en Vlaamse Zaken.

lees ook