"Yoko Ono lag niet aan basis van split Beatles"

"Yoko Ono ligt niet aan de basis van de split van The Beatles." Dat zegt Paul McCartney in een interview met David Frost. De ex-Beatle legt de verantwoordelijkheid eerder bij zakenman Allen Klein, de opvolger van manager Brian Epstein.

De relatie van Yoko Ono met John Lennon was volgens McCartney niet de hoofdreden voor de split van de groep. Dat meldt de krant The Guardian die al fragmenten van het interview van David Frost met McCartney kon bekijken.

McCartney geeft wel toe dat hij het vervelend vond dat Ono aanwezig was bij de opnames, maar hij geeft haar niet de schuld van het einde van de groep. "De groep was al uit elkaar aan het vallen. Toen Yoko erbij kwam, was dat aantrekkelijk door haar avant garde-kantje, haar blik op de dingen. Zij toonde John Lennon een andere manier van zijn. Voor hem was het tijd om te vertrekken, dat zou hij sowieso gedaan hebben." De diehard-fans van de Beatles leggen de verantwoordelijkheid van de split van de groep in 1970 al decennia bij de partner van Lennon. McCartney zegt ook dat hij blij was dat de groep op dat moment uit elkaar ging. "We lieten een mooi oeuvre achter, de split was nog niet zo'n slechte zaak."

Volgens McCartney zou John Lennon zonder Yoko Ono nooit een nummer als "Imagine" geschreven hebben. "Ik denk niet dat je haar iets kan verwijten." De verantwoordelijkheid voor de split legt McCartney eerder bij zakenman Allen Klein, die manager Brian Epstein na zijn dood in 1967 opvolgde.

Het 60 minuten durende interview met McCartney wordt volgende maand uitgezonden op Al Jazeera English. Bijna 50 jaar geleden werd McCartney ook al door de jonge David Frost geïnterviewd.

Meest gelezen