Vakbonden: "Op 13 november weer aan de slag"

De vakbonden bij Ford Genk raden hun leden aan om bij het einde van de economische werkloosheid op 13 november opnieuw aan de slag te gaan. "Anders komen we in een stakingsregime en dat kost onze mensen nog meer geld", zegt Gert Steegmans van het ACLVB.

De vakbonden en lokale directie van Ford Genk gaan overleggen over een mogelijke herstart van de productie. Tot nog toe hebben de bonden echter nog geen contact gehad met de directie. "Het blijft windstil", aldus Luc Prenen van ACV Metea. "We weten zelfs niet waar de directie is. Deze namiddag is er wel nog overleg met de burgemeester en de politie over de manifestatie van 11 november."

De bonden raden hun leden wel aan om op 13 november opnieuw aan de slag te gaan. Zo komen de ontslagen werknemers niet in een stakingsregime terecht. "En zo bouwen we ook extra oorlogsbuit op", zegt Gert Steegmans van het ACLVB. "De geproduceerde auto's worden immers niet vrijgegeven."

Toeleveranciers eisen duidelijkheid

Intussen houden de arbeiders nog steeds de wacht op de terreinen van Ford Genk. De Ford-werknemers willen zo vermijden dat auto's of wisselstukken de fabriek zouden verlaten. Ze hebben daarbij het gezelschap gekregen van de toeleveranciers.

De werknemers van Syncreon, Lear, IAC en SML zijn deze voormiddag naar de poort van Ford getrokken om te eisen dat ook rond hun toekomst duidelijkheid wordt geschapen. Zij hebben de indruk over het hoofd te worden gezien bij de communicatie rond wat er te gebeuren staat.

De toeleveringsbedrijven van Ford Genk hebben naar eigen zeggen nog geen mededeling ontvangen over de sluiting van de fabriek, laat staan over de opstart van sociale onderhandelingen. Door de grote onduidelijkheid bij Ford zelf kunnen de vakbonden momenteel echter niet veel informatie geven.

Normaal gezien zouden ook de werkzaamheden bij de vier toeleveringsbedrijven wel opnieuw starten op 13 november.