Brengt skelet van postduif geheim uit WOII aan het licht?

In Groot-Brittannië proberen wetenschappers en liefhebbers een code te ontcijferen uit de Tweede Wereldoorlog. Die code werd ontdekt bij het skelet van een postduif in een schoorsteen.

In het Britse graafschap Surrey wilde een 74-jarige man bij een verbouwing een lang niet gebruikte schoorsteen proper te maken. "Ik vond twijgjes en rotzooi, maar toen vond ik ook de botjes van die dode duif", zegt de man aan de Britse pers.

In een kokertje om zijn poot had de duif een boodschap in codetaal zitten. Maar blijkbaar is de sleutel om te code te kraken niet meer bekend. Codekrakers proberen nu die code te ontcijferen. Ook het publiek wordt gevraagd om mee te puzzelen. Op het briefje staan bijna 30 combinaties, telkens van vijf nummers en/of letters (foto onder: BBC).

Door de code te kraken hopen de geschiedschrijvers een unieke inkijk te krijgen in de manier waarop de geallieerden strijd leverden tegen de nazi's. De duif was wellicht met de boodschap op weg naar generaal Montgomery. Zijn hoofdkwartier lag namelijk in de buurt.

Bericht in code is uniek

Volgens het museum Bletchley Park, waar vroeger de Britse codekrakers zaten, is het uniek dat er een bericht in code is gevonden. Bij vroegere boodschappen die werden teruggevonden, waren de berichten niet in codetaal uitgedrukt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Britten postduiven om boodschappen van het slagveld naar het hoofdkwartier in Engeland te versturen. De Britse luchtmacht had daarvoor een speciale afdeling met 250.000 postduiven.

Meest gelezen