5 jaar cel voor ramkraken en homejackings

De correctionele rechtbank in Ieper heeft een Fransman veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van vijf jaar voor een resem ramkraken en homejackings in de grensstreek. Het openbaar ministerie had zeven jaar effectieve gevangenisstraf gevorderd.

De 27-jarige man uit de Noord-Franse stad Roubaix werd onder meer verdacht van een brutale homejacking in de nacht van 7 op 8 maart in Roeselare. Omdat de bewoner eerst weigerde de sleutels van zijn wagen af te geven, kreeg hij enkele rake vuistslagen op het hoofd. Uiteindelijk konden de daders toch aan de haal gaan met de wagen van de man.

Dezelfde nacht sloegen ze een tweede keer toe in Wervik. "In een winkelstraat pleegden de gangsters twee ramkraken. In een derde zaak richtten ze heel wat schade aan", zei de openbaar aanklager tijdens de behandeling. "Ze gingen zeer gedisciplineerd te werk en handelden in ware commandostijl: op de achtergrond weerklonk Franse rapmuziek."

Van Wervik trokken de daders naar Frankrijk waar ze nog een ramkraak pleegden in Bondue, maar die mislukte. Daarna kreeg de Franse politie de mannen in het vizier. Ze werden beschoten maar konden ontkomen. De auto van de homejacking in Roeselare werd korte tijd later teruggevonden. De wagen was doorzeefd met kogels en op de achterbank troffen speurders het DNA van de beklaagde aan. Hij werd gearresteerd bij een verkeerscontrole.