"Als onderhandelaar heb ik een fout gemaakt"

De Nederlandse premier Mark Rutte biedt zijn excuses aan voor de ontstane commotie rond de inkomensafhankelijke zorgpremie. Vooral onder de aanhang van zijn eigen rechtsliberale VVD was daarover heel wat ongerustheid ontstaan.
Eind vorige maand konden Diederik Samsom en Mark Rutte nog trots aankondigen dat ze in een recordtempo een regerrakkoord hadden bereikt

"Als onderhandelaar heb ik een fout gemaakt," erkende Rutte vanavond op een persconferentie. Ook PvdA-leider Diederik Samsom zegt de ontstane ophef rond de koopkracht te betreuren. 

VVD en PvdA zijn het intussen eens geraakt dat het verkleinen van de inkomensverschillen niet langer via de zorgverzekering, maar via de inkomensbelasting zal gebeuren. De VVD had het erg moeilijk met  de inkomensafhankelijke zorgverzekering omdat de middeninkomens en de grote verdieners fors meer zouden moeten gaan betalen.

De regering-Rutte II moet zo'n 16 miljard gaan besparen. Volgens Diederik Samsom betekent dat aan iedereen offers moeten worden gevraagd om uit de crisis te raken.