“Kerstboom moet wijken om religieuze redenen”

In Brussel-stad is een hele polemiek ontstaan, omdat er dit jaar geen traditionele kerstboom komt op de Grote Markt. Volgens sommigen wordt de naaldboom geweerd, omdat het een christelijk symbool zou zijn. Al ruim 12.000 mensen hebben een petitie getekend die oproept tot “respect voor onze waarden en tradities”.

Dit jaar komt er op de Grote Markt in Brussel geen kerstboom. Al jaren staat er op het plein in het kerstseizoen een heel grote dennenboom. Dit jaar wordt de naaldboom vervangen door een digitaal exemplaar en dat veroorzaakt heel wat commotie in de hoofdstad.

Vorige week zei CD&V-gemeenteraadslid Bianca Debaets dat ze vreest dat “de verwijzing naar het religieuze de doorslag heeft gegeven om de kerstboom te bannen”. “Wat volgt?", vroeg Debaets zich toen ook af. "Alle paaseieren uit de stad verbannen omdat ze verwijzen naar Pasen?” Haar opmerkingen gingen al heel snel een eigen leven leiden op sociale netwerksites.

“We willen een échte kerstboom op de Grote Markt”, staat er geschreven bij de online petitie op lapetition.be. “Na het varkensvleesverbod op school en de naamsverandering van de kerstmarkt in Winterpret eisen we meer respect voor onze waarden en tradities.” Al ruim 12.000 mensen hebben de petitie ondertekend.

“Geen religieuze motieven”

De Stad Brussel ontkent echter dat er religieuze motieven meespelen. “De elektronische kerstboom brengt een ode aan de traditionele boom”, aldus burgemeester Thielemans (PS). “En met de kerststal erbij zal de boom een waardig symbool zijn van onze culturele traditie.” De burgemeester benadrukt dat de kerststal zeker blijft staan.