"Laatste besparingen die jullie moeten verdragen"

Een besparingspakket voor een totaal van 9,4 miljard euro, dat is waar het Griekse parlement afgelopen nacht zijn handtekening onder heeft gezet. Volgens de oppositie drijft de regering nu ook de gewone Grieken de armoede in.
Antonis Samaras

De begroting gaat ervan uit dat 2013 het zesde recessiejaar op rij wordt in Griekenland. De Griekse economie zou volgens de prognoses krimpen met 4,5 procent, tegenover 6,5 procent in 2012. De staatsschuld zou aangroeien tot maar liefst 189 procent van het Griekse bbp.

Slechts een paar dagen geleden werd in het parlement nog een strikt besparingspakket nipt goedgekeurd voor de komende twee jaar, met belastingverhogingen en bezuinigingen in pensioenen. De nieuwe begroting omvat nóg een reeks besparingen ten belope van 9,4 miljard euro, het merendeel daarvan is voor rekening van de lonen en pensioenen.

Het budget werd goedgekeurd met 167 stemmen voor en 128 tegen. De coalitiepartners Nea Dimokratia, Pasok en Dimar kregen zowat al hun parlementsleden in het gareel. Slechts twee leden van Dimar stemden tegen, terwijl eentje zich heeft onthouden.

"Jullie zijn gevaarlijk voor dit land"

De Griekse premier Antonis Samaras (Nea Dimokratia) bezwoer het parlement na de stemming dat de nieuwe reeks besparingen de laatste is die de Grieken zullen moeten verdragen. "Slechts enkele dagen geleden stemden we voor de meest ingrijpende hervormingen ooit in Griekenland", zei hij. "De opofferingen van afgelopen week en van vannacht zullen de laatste zijn. Op voorwaarde dat we alles uitvoeren waarvoor we gestemd hebben."

Het is maar de vraag hoe de Griekse bevolking de nieuwe besparingen zal slikken. De hele week al is actiegevoerd tegen de geplande bezuinigingen en gisteravond hadden meer dan tienduizend mensen zich verzameld op het centrale Syntagmaplein in Athene, voor het gebouw van het parlement. In tegenstelling tot enkele dagen geleden kwam het deze keer niet tot geweld.

De links-radicale oppositiepartij Syriza zegt dat de nieuwe besparingen de al getergde bevolking nog dieper in de armoede zullen duwen. "Zelfs gewone Grieken zullen het deze winter moeilijk krijgen om de meeste essentiële producten zoals voedsel, brandstof en medicijnen te kopen. Dit is waarom we zeggen dat jullie gevaarlijk zijn voor dit land", zei Alexis Tsipras. "Jullie zijn niet in staat om te regeren."

"We laten ons niet onder druk zetten"

Het goedkeuren van extra besparingen was een essentiële stap voor Griekenland om aanspraak te kunnen maken op een nieuwe schijf noodhulp van 31,5 miljard euro door Europa en het IMF. Met de nieuwe begroting en het besparingspakket van afgelopen week zegt Athene dat de noodhulp gestort kan worden.

De tijd dringt, want Athene zegt dat het zonder noodhulp komende vrijdag zonder geld zal zitten. "Griekenland heeft gedaan wat het moest doen, nu is het tijd voor de kredietverleners om hun engagementen na te komen", zei premier Samaras. "Griekenland zit aan het einde van zijn krachten", zei Evangelos Venizelos, leider van Pasok. Hij waarschuwt ervoor dat uitstel in het goedkeuren van de schijf noodhulp tegen Griekenland én tegen de eurozone als geheel zal werken.

Maar of het geld er ook effectief snel zal zijn, is nog niet zo zeker. De ministers van Financiën van de eurozone komen vanavond om 17 uur bij elkaar in Brussel. Griekenland staat hoog op de agenda van de vergadering. Maar de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft al laten verstaan dat het onwaarschijnlijk is dat de ministers vandaag al zullen beslissen over de noodhulp. "We willen allemaal Griekenland helpen, maar we laten ons niet onder druk zetten", zo luidde het.