"Wyclef Jean? Wie? Wale? Nee? 't Is Will.i.am!"

Het was zonder twijfel een vermoeiende dag, toen de nieuwe VS-president moest worden gekozen. Voor politieke journalisten die verslag uitbrachten nog meer een reden om op hun hoede te zijn. Toch dacht Blake Burman van nieuwszender "7 News" nog alles onder controle te hebben toen voor een update rechtstreeks naar hem werd overgeschakeld. En dacht hij de kijker te imponeren met zijn kennis over de zwarte zanger die achter hem een interview gaf. Maar het werd uiteindelijk "een pijnlijk moment" voor hem.

Burman dacht immers Wyclef Jean, ooit lid van The Fugees en presidentskandidaat voor Haïti, te herkennen. Maar hij werd snel gecorrigeerd en, ook al gaf hij de indruk dat hij de nieuwe naam niet echt goed gehoord had, dacht dan dat het om rapper Wale ging, bij ons bekend door zijn samenwerking met Lady Gaga. Uiteindelijk moest men hem op een briefje duidelijk maken dat het niet om Wale ging, maar om Will.i.am, lid van Black Eyed Peas en producer van menig Amerikaanse wereldster.

Terwijl Burman wegzakte van schaamte in eindeloos gepraat, hoorde hij dat hij vanuit de studio uitgelachen werd. Iets wat door de nieuwsanker vakkundig ontkend werd: "Ik lach met de situatie." En Burman, die wilde maar blijven praten…

Burman kreeg al snel de titel "Donkey of the day" toegewezen en de woorden "maakt zich compleet belachelijk" waren schering en inslag in berichten over de verslaggever. Sommigen gingen nog verder en zagen een licht-racistische ondertoon, in de zin van: "Alle zwarten lijken op elkaar". In ieder geval was voor velen duidelijk dat deze politieke journalist, hoeveel hij ook denkt te weten, eigenlijk niet veel weet wanneer even van zijn vakterrein afgeweken wordt.

Bekijk hier beneden het "embarrassing moment":

lees ook