Directeur nieuws van BBC staat op non-actief

Na het ontslag van de directeur-generaal van de BBC, George Entwistle, hebben de directeur nieuws en haar assistent tijdelijk een stap opzijgezet bij de Britse openbare omroep BBC. BBC heeft het nieuws vanmorgen bekendgemaakt. Zodra het onderzoek naar de werking van de nieuwsdienst is afgerond, zal er een definitieve beslissing vallen over hun toekomst.

Helen Boaden en Steve Mitchell hebben beslist om tijdelijk ontslag te nemen na de uitzending van een reportage over pedofilie in "Newsnight". In de uitzending werd een toppoliticus ten onrechte gelinkt aan een pedofiliezaak.

Helen Boaden lag al onder vuur omdat ze aan het hoofd van de nieuwsdienst stond toen een uitzending over het kindermisbruik van BBC-coryfee Jimmy Savile van het scherm werd geweerd. De zaak-Savile wordt momenteel onderzocht door een onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van Nick Pollard, de voormalige hoofdredacteur van Sky News.

"Helen Boaden heeft beslist dat ze haar taken als hoofdredacteur pas weer kan waarnemen zodra de resultaten van de commissie Pollard bekend zijn", meldt Ken MacQuarrie van BBC Scotland. De BBC gaat er van uit dat Boaden en Mitchell hun taken opnieuw kunnen opnemen zodra het rapport van Pollard is bekendgemaakt. Voorlopig nemen Fran Unsworth en Ceri Thomas de taken van Boaden en Mitchell over.

Intussen raakte bekend dat George Entwistle recht heeft op een ontslagpremie van ongeveer 550.000 euro. Entwistle was slechts 54 dagen in dienst bij de BBC. De Britse premier David Cameron heeft Entwistle al opgeroepen om te overwegen om af te zien van zijn ontslagpremie. "Zo een grote premie is moeilijk te verantwoorden", klinkt het in regeringskringen.

Tim Davie, directeur-generaal ad interim, heeft intussen gezegd dat hij de situatie bij BBC wil aanpakken en dat er nu een "duidelijke hiërarchische structuur" bij de nieuwsdienst opgezet is.