Ellende blijft straatarme Haïti overspoelen

Als gevolg van hevige regen in het noorden van Haïti zijn de afgelopen dagen 11 doden gevallen. Duizenden mensen zijn dakloos. De Haïtiaanse regering luidt nogmaals de alarmbel.

Volgens de Haïtiaanse overheid zijn bij de regen van de afgelopen dagen 2.300 huizen in de noordelijke stad Cap-Haitien onder water gelopen en moeten meer dan 3.400 mensen onderdak vinden in tijdelijke noodopvang.

Haïti werd amper twee weken geleden nog zwaar getroffen door de doortocht van -toen nog de orkaan- Sandy. Daarbij vielen meer dan 50 doden en werden duizenden hectaren aan landbouwgronden en oogsten in het zuiden van Haïti vernield. Er wordt gevreesd voor hongersnood en de uitbraak van ziektes als cholera. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen en vraagt internationale hulp.

In januari 2010 werd het zo al straatarme Haïti getroffen door een zware aardbeving waarbij meer dan 200.000 mensen het leven lieten. Bijna drie jaar later staat de wederopbouw nog haast nergens.