Ford Genk start pas donderdag opnieuw op

De fabriek van Ford in Genk zal pas donderdag weer de productie heropstarten. Normaal zou dat morgen gebeuren, maar onder meer omdat er overmorgen een Europese actiedag voor werkgelegenheid is, wordt de heropstart uitgesteld.

De werknemers van Ford Genk hebben het bericht gekregen dat ze pas donderdag weer aan het werk moeten, in plaats van morgen. "Woensdag staat er een Europese actiedag van de vakbonden op het programma", zegt Ford-woordvoerder Jo Declercq. "Het leek ons beter om daar niet mee in conflict te komen. Vandaar dat we de datum van de herstart hebben uitgesteld naar donderdag. Ook op vrijdag 16 november en volgende week zal er dan in principe worden gewerkt."

Er zijn ook nog andere redenen om pas donderdag opnieuw auto's te gaan bouwen. "Een aantal afspraken moet nog geconcretiseerd worden", zegt vakbondsman Luc Prenen van ACV Metea aan het persagentschap Belga. "Een aantal technische elementen die nodig zijn om veilig en efficiënt te kunnen werken, staan nog niet op punt. Het gaat onder meer over het aantal auto's dat gemaakt zal worden, waar en wanneer deze geparkeerd en uitgeleverd kunnen worden, enzovoort."

"Bovendien hebben we nog enkele eisen om de motivatie van de mensen te kunnen opvijzelen", vervolgt Prenen. "Hier zitten we maandag nog met de directie over aan tafel. Tegen donderdag moeten al deze afspraken rond zijn."

Onderhoudsmedewerkers van Ford Genk zijn al sinds begin vorige week aan het werk om de fabriek productieklaar te maken zodat er weer auto's van de band kunnen rollen. Ook starten morgen al de onderhandelingen tussen de vakbonden en de Europese directie van Ford over een sociaal plan voor de werknemers die allemaal op straat staan door de sluiting van de fabriek. De bonden willen brugpensioen op 50 jaar en een fikse afscheidspremie voor iedereen.