Israëlische tanks schieten raak in Syrië

Israëlische tanks hebben het vuur geopend op doelwitten in Syrië. Daarbij zou Syrische artillerie geraakt zijn. De Israëli's reageerden met het salvo op een nieuwe Syrische granaat die in de door Israël gecontroleerde Golanhoogte is terechtgekomen.

Israël probeert al een tijdje afzijdig te blijven in het conflict in buurland Syrië en dat lijkt hoe langer hoe moeilijker te worden. Hoewel het land er zelf ook van overtuigd is dat de granaten die de laatste tijd in de door Israël gecontroleerde Golanhoogte terechtkomen niet doelbewust naar daar worden gestuurd, kon het land naar eigen zeggen de "aanval" niet onbeantwoord laten.

Daarom hebben Israëlische tanks vandaag het vuur geopend op doelwitten in Syrië. Een gepantserd Syrisch voertuig zou zijn geraakt. Israël is van plan om op iedere granaat die op zijn grondgebied terechtkomt, te reageren.

De Golanhoogte, waar de Syrische granaten tot nog toe altijd terechtkomen, is een betwist gebied dat Israël geannexeerd heeft van Syrië tijdens de Zesdaagse oorlog in 1967. Het gebied is strategisch erg belangrijk voor beide landen. Zowel militair als voor de watervoorziening. Volgens de VN moet Israël de Golanhoogte teruggeven aan Syrië, maar tot nog toe zijn de onderhandelingen daarover steeds afgesprongen.

Vermoed wordt dat de Syrische president al-Assad, in een wanhoopspoging om aan de macht te blijven, probeert om Israël mee in het conflict te betrekken.

Turkije, een ander buurland van Syrië, heeft gelijkaardige problemen. Ook dat land probeert afzijdig te blijven in het conflict, maar schiet intussen ook terug als het door verdwaalde Syrische granaten getroffen wordt.