Japanse economie krimpt voor het eerst in 3 kwartalen

De Japanse economie is het jongste kwartaal met 0,9 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande trimester. Geprojecteerd op jaarbasis gaat het om een daling van het bbp met 3,5 procent. Dat heeft de Japanse regering bekendgemaakt.

De export uit Japan is gedaald als gevolg van de wereldwijde economische groeivertraging. Vooral de bestellingen uit Europa vallen tegen. Maar ook de diplomatieke spanningen met China wegen op de Japanse economie.

Wegens een dispuut over de onbewoonde Senkaku-eilanden hebben veel Chinezen de rug gekeerd naar Japanse producten. Sommige fabrieken van Japanse merken in China liggen ook stil door de sterk teruggevallen vraag.

Maar ook de interne markt kent een krimp door de verlaging van de vakantiepremies en de schrapping van de subsidies voor groene wagens.

Dat de Japanse economie krimpt, is geen verrassing. Alle indicatoren hadden daarop gewezen.