Langtermijnrente blijft naar beneden zakken

De Belgische langetermijnrente heeft een laagterecord bereikt. De rente van obligaties met een looptijd van 10 jaar zakte vanmorgen rond 9.17 uur tot 2,3 procent. Dat is het laagste peil sinds het Amerikaanse financiële agentschap Bloomberg in 1993 begon met het bijhouden van de data.

Het nieuwe record is geenszins een verrassing. De langetermijnrente van ons land zit al bijna een jaar in dalende lijn, waarbij sinds enkele maanden steeds nieuwe records gebroken worden.

Eind 2011, voordat de nieuwe federale regering op de been gebracht werd na ellenlange onderhandelingen, was de rente nog tot bijna 6 procent gestegen. Maar daarna werd de weg neerwaarts ingezet. Begin juli dook de rente onder de 3 procent.

Een lage rente impliceert dat België voordelig geld kan ophalen op de markten en dus goedkoop de schulden kan herfinancieren.