Onderzoekscommissie misbruik in Australië

Er komt een groot openbaar nationaal onderzoek in Australië naar de manier waarop seksueel misbruik van kinderen toegedekt is. Dat heeft premier Julia Gillard bekendgemaakt. Aanleiding is een reeks schandalen waarbij priesters van de katholieke kerk betrokken zijn.

Vorige week opende de Australische deelstaat New South Wales een onderzoek nadat een topspeurder bij de politie de katholieke kerk in die staat ervan had beschuldigd dat ze onderzoek naar misbruik dwarsboomt.

"Ik kan uit eigen ervaring getuigen dat de kerk alles wil toedekken, slachtoffers wil doen zwijgen, politie-onderzoek verhindert, daders waarschuwt, bewijzen vernietigt en priesters overplaatst om de goede naam van de kerk te behouden", schreef Peter Fox, die al 35 jaar ervaring heeft met het onderzoek van aanrandingszaken, in een open brief. Hij riep op tot de oprichting van een "Royal Commission", een commissie die op initiatief van de regering een openbaar onderzoek voert en juridische macht heeft.

De Australische premier Gillard heeft nu laten weten dat die nationale openbare onderzoekscommissie er komt. "De verhalen die aan het licht gekomen zijn, zijn hartverscheurend. De individuen die eronder te lijden hadden, verdienen het meest grondige onderzoek naar de onrechtvaardigheden die hen zijn aangedaan."

"Er is gebleken dat de daders van de ene naar de andere plaats verhuisd werden, in plaats van hun misdrijven aan te klagen. Er zijn te veel volwassenen die dit kwaad niet onder ogen wilden zien. In deze omstandigheden lijkt het gepast om een nationaal antwoord voor te stellen."

Het werk van de onderzoekcommissie moet verder gaan dan alleen het onderzoek naar de doofpotoperaties binnen de katholieke kerk. Er zal ook worden onderzocht of ambtenaren en leiders van allerlei organisaties de daders hebben beschermd.

De laatste jaren zijn heel wat zaken van kindermisbruik in de kerk aan het licht gekomen in Australië. Twee maanden geleden nog maakte de rooms-katholieke kerk in de deelstaat Victoria bekend dat sinds de jaren 30 meer dan 600 kinderen misbruikt zijn door priesters in die staat.