Open VLD verzet zich tegen btw-verhoging

Open VLD heeft ernstige bedenkingen bij de begrotingsplannen van premier Elio Di Rupo (PS). De Vlaamse liberalen zijn niet te vinden voor een btw-verhoging zoals Di Rupo voorstelt in twee van zijn drie scenario's.

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo had bij zijn aankomst aan de ambtswoning van de premier duidelijk laten verstaan dat hij geen voorstander is van een btw-verhoging. "Moet men steeds naar nieuwe uitgaven kijken als we de bevolking willen tonen dat we maatregelen tegen de crisis nemen?", vroeg hij zich af.

Niet veel later kreeg hij de drie scenario's van de premier onder ogen, waarin onder meer sprake is van een btw-verhoging. De Croo schoot de scenario's van Di Rupo niet meteen af, maar noemde ze ontoereikend. Hij wil dat er extra scenario's op tafel komen die groei-, job- en belastingvriendelijker zijn en bovendien ook socialer dan een algemene btw-verhoging.

Een btw-verhoging zou vooral de laagste inkomens treffen, stelt De Croo. Hij vindt een indexsprong sociaal correcter als men bijvoorbeeld uitzonderingen maakt voor lagere inkomens en uitkeringen.

Vicepremier Steven Vanackere (CD&V) is intussen zeer boos over het uitlekken van de verschillende scenario's. "Dit uitbrengen draagt niet bij tot het vinden van een politiek evenwicht", aldus Vanackere.