Schiphol-medewerkers opgepakt voor drugshandel

De afgelopen maanden zijn twintig mensen opgepakt omdat ze via de bagagekelder van Schiphol drugs zouden hebben doorgesluisd. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Koninklijke Marechaussee (KMAR, militair politiekorps) gemeld.

In totaal is op de luchthaven meer dan 70 kilo cocaïne onderschept, afkomstig van het Caribische gebied.

Uit het onderzoek bleek dat medewerkers die in de bagagekelder van de luchthaven werkten, bij de smokkel betrokken zouden zijn. In september werden de eerste acht verdachten gearresteerd, in oktober volgden er nog eens tien en afgelopen week zijn er nog twee opgepakt.

Het onderzoek naar de drugstrafiek was al in april dit jaar gestart en is ook nog niet afgerond. Mogelijk volgen dus nog meer arrestaties in het kader van het onderzoek. "Je weet nooit wat het onderzoek verder nog kan opleveren", zegt een KMAR-woordvoerder.

"We denken in ieder geval een grote slag te hebben geslagen." Er zijn volgens de Marechaussee ook personen gearresteerd uit de organisaties achter de drugssmokkel.

Bij een aantal gevallen is het arrestatieteam van de KMAR ingezet, omdat er mogelijk vuurwapens in het spel waren. Ook zijn er huiszoekingen geweest, waarbij geld, een vuurwapen en administratie in beslag zijn genomen.